Τί είναι ο αερομοντελισμός;

 

Πάρτε ένα κομμάτι χαρτί ΤΩΡΑ. Κάπου θα έχετε ένα τετράδιο ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων! Στη συνεχεία διπλώστε συμμετρικά δυο του γωνίες (όχι απέναντι γωνίες!)
Ύστερα διπλώστε το στη μέση και μετά κατεβάστε τα φτερά όπως δείχνει το σχήμα:

Χάρτινο αεροπλανάκι Με λίγη ώθηση …. έφυγε !

Ορίστε , καλωσήρθατε στον κόσμο των αερομοντελων! Αυτό είναι το πιο απλό παράδειγμα αερομοντελισμού που υπάρχει (και φυσικά δεν σταματάμε εδώ…)
Ίσως είναι παράξενο αλλά πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το hobby απλά δεν το θεωρούν hobby…καταλήγει να αποτελεί μια πολύ "σοβαρή" (και ίσως ακριβή, από οικονομικής άποψης) ενασχόληση που "καταναλώνει" σημαντικό μέρος του ελεύθερου τους χρόνου.

Ποιος μπορεί να ασχοληθεί;

 

Πρακτικά όλοι από 15 ως και 115 χρόνων.
Μπορούν να ασχοληθούν και μικρότερες ηλικίες μόνο όμως όταν δεν πρόκειται για περιπτώσεις με κάποια επικινδυνότητα (π.χ. μοντέλα με έλικα/ες,οπότε είναι απαραίτητη η παρουσία κάποιου μεγαλύτερου)

Πόσο ψηλά πετάνε, πόσο ζυγίζουν, για πόσο πετάνε κτλ. κτλ.;

 

Ένα τ/κ μοντέλο δεν έχει το ίδιο κάποιο περιορισμό σε σχέση με το ύψος ή την απόσταση που μπορεί να πετάξει από τον χειριστή του. Τα όρια δεν θέτουν ούτε τα συστήματα τηλεκατεύθυνσης (η εμβέλεια τους φτάνει υπό φυσιολογικές συνθήκες περισσότερο από περίπου 1Km) Το μόνο σύνορο αποτελεί η ορατότητα του χειριστή. Συνήθως αυτή είναι πολύ μικρότερη ακόμα και από την μισή εμβέλεια της τηλεκατεύθυνσης.
Το βάρος των μοντέλων ποικίλει, μία φυσιολογική τιμή είναι από 1 ως 5+ Kgr αν και υπάρχουν μοντέλα πολύ βαρύτερα (βλέπε 15Κgr!)
Ο μέγιστος χρόνος πτήσης εξαρτάται από την ποσότητα καυσίμου που φέρει το μοντέλο αν και γενικά βρίσκεται περίπου στα 20 λεπτά. Τα ηλεκτρικά αεροπλάνα κατά κανόνα πετούν για λιγότερο χρόνο.
Παρόλο που μία εντελώς επίπεδη επιφάνεια είναι ιδανική για αποπροσγειώσεις, τα περισσότερα μοντέλα δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε δίαφορες επιφάνειες: από άσφαλτο ή τσιμέντο ως χωράφια με σχετικά σκληρό χώμα ή χόρτα.
Περισσότερες και πιο ειδικές/τεχνικές πληροφορίες για κάθε μέρος των μοντέλων καλύπτονται σε άλλα ξεχωστά μέρη της σελίδας.

Τί θα χρειαστώ; -Τι χρειάζεται ένα μοντέλο για να πετάξει;

Είτε πρόκειται για μοντέλο αεροπλανο: αεροπλάνο,

είτε glider: ανεμόπτερο

ή ελικόπτερο: ελικόπτερο βασικά χρειάζονται:
 

1) Διάθεση 

2) Λίγα… αρκετά… πολλά πολλά χρήματα!

3) Ηρεμία

4) Ένα κιτ κατασκευής του μοντέλου – Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό συναρμολόγησης που απαιτείται κυρίως όμως χωρίζονται σε ARF-Almost Ready to Fly και Kit. Τα πρώτα είναι κατά μεγάλο ποσοστό έτοιμα ενώ τα δεύτερα χρειάζονται συναρμολόγηση
Όσο λιγότερη συναρμολόγηση χρειάζεται ένα μοντέλο, τόσο πιο μεγάλο είναι το κόστος του.Με την αγορά ενός ακριβού έτοιμου για πτήση μοντέλου παρακάμπτεται ο κόπος και ο χρόνος για την κατασκευή του, καμιά φορά όμως η κατασκευή μπορεί να είναι διασκεδαστική και σίγουρα δημιουργική.

5) Mια μηχανή Μηχανή Ηλεκτρική ή θερμική, που θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του μοντέλου (εξαίρεση είναι φυσικά τα gliders και τα ηλεκτρικά).

6) Ένα σύστημα τηλεκατεύθυνσης
Χειριστήριο

Βασικό χαρακτηριστικό των συστημάτων αυτών είναι τα κανάλια /channels που υποστηρίζουν.Πόσα κανάλια χρειάζονται εξαρτάται από το μοντέλο.Υπάρχουν αεροπλάνα που πετούν με 3ch αν και καλύτερα είναι τα 4ch ή περισσότερα. Τα ελικόπτερα χρειάζονται τουλάχιστον 5ch.Όσα περισσότερα κανάλια τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος.

 

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.