Στη Χαϊδελβέργη βρίσκεται ο πρώτος επιταχυντής βαρέων ιόντων στην Ευρώπη που καταστρέφει καρκινικούς όγκους. Σύμφωνα με τον επικεφαλή του επιταχυντή, για να λειτουργήσει χρειάζεται τόση ηλεκτρική ενέργεια, όση καταναλώνει μία πόλη 10.000 κατοίκων. Οι μόνες άλλες παρόμοιες συσκευές είναι δύο στην Ιαπωνία και καμία από τις δύο δεν βρίσκεται σε νοσοκομείο, δήλωσαν οι γιατροί.

Το Κέντρο Θεραπείας με Ακτινοβολία Ιόντων της Χαϊδελβέργης (HIT), θα αναλαμβάνει για θεραπεία 1.300 ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο και άλλα δύσκολα περιστατικά καρκίνων το χρόνο.
Για κάθε συνεδρία, οι Γερμανοί ασφαλιστές υγείας έχουν συμφωνήσει να πληρώνουν το ποσό των 20.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Μαρκ Μίντερ, ο γιατρός που είναι επικεφαλής του επιταχυντή, ένα δοκιμαστικό σύστημα έχει ήδη δημιουργηθεί σε μια άλλη πόλη της Γερμανίας και έχει προσφέρει τουλάχιστον 5 χρόνια επιπλέον ζωή στο 80 με 90% των 450 ασθενών που έχουν πάει για θεραπεία.

Ο HIT βρίσκεται στο κέντρο ενός νέου κτιρίου και αποτελείται από ένα δακτυλίδι βάρους 670 τόνων και διαμέτρου 13 μέτρων που επιταχύνει τα βαρέα ιόντα και τα πρωτόνια σε ταχύτητες που φτάνουν τα 3/4 της ταχύτητας του φωτός προτού πλήξουν τους όγκους.

Η Γερμανία σκοπεύει να κατασκευάσει ακόμα δύο επιταχυντές, ενώ η Ιταλία κατασκευάζει έναν στο Μιλάνο, αυξάνοντας τον αριθμό των επιταχυντών παγκοσμίως στους έξι. Στον επιταχυντή θα υπάρχει προσωπικό 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να παραμένει καθαρός, καθώς η σκόνη μπορεί να τον καταστρέψει.

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.