"Aρχιδάτος"
Ο πολύ άντρας, ο γενναίος, ο έχων τόλμη και γοητεία.

"Αρχιδέμπορας"
Ο αεριτζής, ο κομπιναδόρος, ο προς βιοπορισμό εμπορευόμενος, αναξιόπιστα και ευτελή είδη…

"Aντε ρε αρχίδι!"
Φράση απευθυνόμενη κατάμουτρα σε κάποιον τιποτένιο ,άτολμο, ραδιούργο, μοχθηρό, ψεύτη και ότι άλλο υποτιμήσεως σημαντικό.

"Είσαι ένα αρχίδι και μισό!"
Παρόλο που προστίθεται μισό ακόμα σ’ εκείνο του προηγούμενου λήμματος ,η έννοια της υποτίμησης μεγαλώνει τουλάχιστον στο διπλό.

"Στ’ αρχίδια μου"
Κλασική έκφραση αδιαφορίας.

"Σε γράφω στ’ αρχίδια μου"
Επίσης έκφραση αδιαφορίας και υποτίμησης εξ’ ίσου για το άτομο η τη κατάσταση που "γράφεται", αλλά και για τους ίδιους τους χαριτωμένους αδένες, μια και θεωρείται ότι γράφει κανείς πάνω σε κάτι ασήμαντο…

"Αρχίδια με τη ρίγανη"
Αλλά άντ’ άλλων{μεταφορικά}, νοστιμότατο ορεκτικό{κυριολεκτικά}, αρκεί να μην είναι ανθρώπινα…

"Αρχίδια καπαμά"
Μεταφορικά όπως το προηγούμενο, κυριολεκτικά νοστιμότατο επίσης, αλλά για κύριο πιάτο.

"Αρχίδια μάντολες"
Μεταφορικά ,έκφραση χαϊδευτική, κολακευτική, υποδηλώνει τη γλύκα τους.Κυριολεκτικά ευρηματικό επιδόρπιο…

"Δεν έχει αρχίδια"
Βαριά κουβέντα αμφισβήτησης του ανδρισμού, του θάρρους,της γενναιότητας, του κουράγιου, της δύναμης.

"Δεν έχει τα αρχίδια"
Ηπιότερη κουβέντα αμφισβήτησης όλων των προηγούμενων.  "Έχει μεν αρχίδια ,αλλά όχι όσον αφορά μια συγκεκριμένη διεκδίκηση".

"Μου έπρηξες τ’ αρχίδια"
Με ζάλισες , με κούρασες, μ’ έφερες στο "μη παρέ κει". Όσοι το ‘χουν πάθει στην κυριολεξία , ξέρουν καλά το επώδυνο της κατάστασης ….

"Θα μου κλάσεις τ’ αρχίδια"
Ελαφρώς περίεργη έως αηδής στάση, αν τη σκεφτεί κανείς στη πράξη και όπως και να ‘χει το πράγμα η διαδικασία εκτέλεσης κάθε άλλο παρά δηλώνει αυτό που επιθυμεί "δε μου κάνεις τίποτα μετά απ’ όλο αυτό το αναγεννησιακό σκηνικό".

"Θα μου κλάσεις μια μάντρα αρχίδια"
Παραλλαγή του προηγούμενου λήμματος , με περισσότερη όμως έμφαση και σκηνικό ροκοκό αυτή τη φορά, μια και το θέαμα μιας μάντρας γεμάτης αρχίδια έχει κάτι το πιο διακοσμητικό παιχνιδιάρικο, μπορεί κανείς να πει….

"Θα μου ξυρίσεις τ’ αρχίδια"
Αν στο τέλος της φράσης υπάρχει ερωτηματικό , τότε σίγουρα απευθύνεστε στον αισθητικό σας. Αν όχι σημαίνει ότι "δε μπορείς να μου κάνεις τίποτα" και για ακόμα μια φορά υποτιμάται η δυνατότητα του συνομιλητή να του ξεφύγει το ξυράφι…

"Κρέμεται από τ’ αρχίδια μου"
Όταν εξαρτάται κάποιος από εμάς .Η έκφραση είναι σαφής, περιγραφική και αρκούντως αβάσταχτη…

"Δάγκωσα τ’ αρχίδια μου"
Βασικά σημαίνει ζόρι ,δυσκολία, αδιέξοδο {π.χ. δάγκωσα τ’ αρχίδια μου από το κρύο}   Σε άλλη περίπτωση δηλώνει τον άντρα – λάστιχο.

"Αρχιδιές"
Ασημαντότητες, μαλακίες.

"Αρχιδιές με φούντες"
Όπως το προηγούμενο λήμμα, αλλά με πρόθεση περισσότερης έμφασης και επιπλέον εκδήλωση ανησυχίας για τυχόν δυσκολίες κατά το "δουλειές με φούντες".

"Τ’ αρχίδια μου κουνιούνται"
Εάν βέβαια, δεν υποδηλώνει κάποιον που τρέχει γυμνός στους ανθισμένους αγρούς, σημαίνει ότι μια κατάσταση μου είναι αδιάφορη κι εγώ πολύ αλέγρος άντρας…

"Καλώς τ’ αρχίδια μας τα δυο"
Aν το φιλοσοφήσει κανείς, δεν είναι και τόσο υποτιμητικό καλωσόρισμα να σου ‘ρχονται {από μόνα τους} τ’ αρχίδια σου (και τα δυο) που κάπως, κάπου, τα ‘χασες

"Αρχίδια Καλαβρέζικα"
Κάτι αδύνατον να ερευνηθεί η να εξηγηθεί. Ιδιαζόντως προσβλητικό για τους άρρενες κατοίκους της Καλαβρίας.

"Τ’ αρχίδια του Καράμπελα"
Τα πλέον επώνυμα και σινιέ αρχίδια που συναγωνίζονται αντάξια  "το μουνί της Χάιδως". Αν και είναι πολύ συγκεκριμένης ταυτότητας, δηλώνουν "αλλ’ αντ’ άλλων". Ωστόσο το ιστορικά εξακριβωμένο σεβαστό τους μέγεθος τα καταξίωσε και σαν έκφραση πληθωρικότητας και βαρβατίλας.

"Τσίμπα ένα αρχίδι" (Γνωστό και ως ΤΣΕΑ στη Πάτρα)
Σε κατατρόπωσα, σ’ έβαλα στη θέση σου, εν μέρει, γιατί για ολική κυριαρχία είθισται το "παρ’ τ’ αρχίδια μου", δηλαδή και τα ΔΥΟ.

"Φαε ένα αρχίδι"
Βλέπε ανωτέρω.

"Πήρα τ’ αρχίδια μου η πήρα αρχίδια" {γενικώς}
Δεν πήρα τίποτα, γιατί μια και έχω ήδη, τι να τα κάνω τα επιπλέον η, εν πάση περιπτώσει, αν τυχόν δεν έχω, ίσως είναι άλλες οι προσδοκίες μου.

"Ήσουν στ’ αρχίδια του μπαμπά σου"
Ήσουν αγέννητος, τελεία και παύλα.

"Γκόμενα μ’ αρχίδια"
Ενώ γενικώς οι αναφορές στους συγκεκριμένους αδένες είναι με σκοπό την υποτίμηση, εν προκειμένω προσάπτονται σε μια γυναίκα για να τονίσουν τη θηλυκότητα της και την δυναμικότητα της. Αλλά και να τονίσουν την περηφάνια μας για τη κατάκτηση αυτής της συγκεκριμένης γυναίκας με την οποία έχουμε τουλάχιστον δυο κοινά σημεία….

"Θα μου κάνεις τα τρία δυο"
Η μόνη ίσως έκφραση που τιμά τους συγκεκριμένους αδένες μας, αν φανταστεί κανείς ότι δεν θεωρείται καθόλου σημαντικό το να σου αφαιρέσει κανείς το πέος, αρκεί να σου αφήσει τα δυο που του κάνουν παρέα

 

Share

By moschos

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.