Το καλοκαίρι έρχεται μαζι και οι μύγες, τις περισσότερες φορές ανυπόφορες, στην χειρότερη των περιπτώσεων άχρηστες ή φορείς θανατηφόρων ασθενειών
Η οικιακή μύγα διανύει τέσσερα σταδία στο κύκλο ζωής της. Αυγό, προνύμφη χρυσαλλίδα και τέλειο έντομο. Τα αυγά τοποθετούνται σε ομάδες των 20 – 50 σε κάθε είδος οργανική ουσία που βρίσκεται σε αποσύνθεση και η ουσία αυτή θα αποτελέσει την τροφή των προνυμφών. Τα άσπρα αυγά των οποίων το μέγεθος είναι 1 mm, τοποθετούνται το καθένα ξεχωριστά, αλλά συσσωρευμένα σε μικρές μάζες. Το θηλυκό εναποθέτει από 75 έως 150 αυγά ενώ στην διάρκεια της ζωής του μπορεί να εναποθέσει 5 – 6 "φουρνιές" σε διάστημα αρκετών ημερών. Μπορεί να αποθέσει 350- 900 αυγά συνολικά αν και έχει παρατηρηθεί εναπόθεση 2.387 αυγών σε 21 "φουρνιές".
Η οικιακή μύγα τρέφεται με την ίδια ευκολία και χωρίς διακρίσεις από τις τροφές του ανθρώπου όσο και από ακαθαρσίες. Επειδή μόνο την υγρή τροφή μπορεί να δεχθεί, βγάζει από το στομάχι της σταγόνες υγρού για την υγροποίηση της στερεάς τροφής, και την ώρα που τρέφεται αφήνει πάνω στις τροφές τα περιττώματα της. Λόγω της κατασκευής της η μύγα είναι προσαρμοσμένη για να μεταφέρει μικροοργανισμούς. Η προβοσκίδα της έχει άφθονες λεπτές τρίχες στις οποίες κολλούν με μεγάλη ευκολία μικροοργανισμοί και ακαθαρσίες. Τα ποδιά της έχουν λεπτές τρίχες και εξογκώματα, τα οποία έχουν μια κολλητική ουσία που βοήθα να περπατά σε λείες επιφάνειες αλλά που αυξάνουν την ικανότητα παραλαβής και μεταφοράς παθογόνων. Ο αριθμός των μικροοργανισμών που υπάρχει στο σώμα μιας μύγας ξεπερνά το 1.000.000. Έχει βρεθεί ότι οι μύγες είναι δυνατόν να γίνουν φορείς περισσότερο από 100 παθογόνων μικροοργανισμών και προκαλούν διάφορες ασθένειες όπως (δυσεντερία σαλμονέλωση, τυφοειδή πυρετό, χολέρα, άνθρακα πολιομυελίτιδα τέτανο.κ.α.)
Όλα τα σημεία συλλογής των σκουπιδιών θα πρέπει να διατηρούνται καθαρα.Τα απορρίμματα θα πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες πριν την απόρριψη στους σκουπιδοτενεκέδες.Έτσι περιορίζονται οι μυρωδιές και η ελκυστικότητα των μυγών.
- Κοντά στα κτίρια και όπου οι μύγες βρίσκουν μέρη αναπαραγωγής αυτά θα πρέπει να μετακινούνται όπως π.χ οι κάδοι απορριμμάτων που είναι γεμάτοι και δεν έχουν αδειάσει.
- · Ένα επιπλέον μέτρο είναι η απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων όσο το δυνατόν μακρύτερα από τις οικίες.
- Η μύγα είναι μια εκπληκτική πτητική μηχανή, ικανή να κάνει ελιγμούς πέρα από κάθε νόμο της αεροδυναμικής. Το χτύπημα των φτερών της είναι ταχύτατο: 330 χτυπήματα το λεπτό, επίδοση που χαρακτηρίζει μόνο τις μύγες και τα κουνούπια. Οι ειδικοί της αεροδυναμικής ανυπομονούν να αποσπάσουν τα μυστικά της πτήσης τους και εξετάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σύστημα σταθεροποίησής τους Οι μέχρι στιγμής έρευνες κατέδειξαν ότι η τεχνική τους μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη από εκείνη που εφαρμόζεται σήμερα στα αεροπλάνα.
- Οι νευροβιολόγοι προσπαθούν εδώ και 25 χρόνια να αναπαράξουν με ηλεκτρονικά κυκλώματα τον τύπο της όρασής της. Απώτερος στόχος είναι η εφαρμογή στα συστήματα οδήγησης πυραύλων αλλά και στα αεροπλάνα ή στα αυτοκίνητα. Το μάτι μιας μύγας αποτελείται από 4.000 ξεχωριστά μάτια, τα ομματίδια- έτσι μπορεί να διακρίνει 200 εικόνες το λεπτό. Αντίθετα, στον ίδιο χρόνο το ανθρώπινο μάτι διακρίνει μόνο δώδεκα. Μια ταινία που φαίνεται σ΄ εμάς σαν εικόνα σε συνεχή κίνηση, για τη μύγα αποτελεί μια σειρά από ξεχωριστές εικόνες, σαν να παίζονταν σε αργή κίνηση. Έτσι όταν προσπαθούμε να τη χτυπήσουμε με μια εφημερίδα εκείνη τη βλέπει να πλησιάζει αργά, πράγμα που της δίνει πολύ γρήγορους χρόνους αντίδρασης ώστε να διαφύγει πετώντας.
- Οι μύγες διαθέτουν και πολύ καλή ακοή. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature υποστηρίζει ότι ορισμένες μύγες αντιλαμβάνονται από ποια κατεύθυνση έρχεται ένας ήχος με ακρίβεια δύο μοιρών, ικανότητα που οι ερευνητές θεωρούσαν ότι χαρακτηρίζει μόνο τα ανώτερα ζώα. Χρησιμοποιούν τη σούπερ ακοή τους για να εντοπίσουν το τραγούδι του γρύλου, πάνω στον οποίο ορισμένα είδη εναποθέτουν τις προνύμφες τους. Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε στην κατασκευή εξελιγμένων μικροφώνων καθώς και ακουστικών αισθητήρων
- Η μύγα αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τα υπανάπτυκτα κράτη αλλά και για τα αναπτυγμένα.
[ via ]