Μέσα στο 2009 θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν τα έργα για τη μετατροπή του Αη Στράτη σε πράσινο νησί, δηλαδή για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές.
Τα έργα στον Αη – Στράτη θα έχουν πιλοτικό χαρακτήρα και θα ακολουθήσουν ως τον Ιούνιο προκηρύξεις για ανάλογες επενδύσεις εμπορικής κλίμακας σε μεγαλύτερα νησιά όπως η Νίσυρος και η Τήλος, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκης παρουσία του νομάρχη Λέσβου κ.Π.Βογιατζή και του Κοινοτάρχη του νησιού κ.Χ.Μακρή.
Οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας ανέφεραν πως η αρχική ιδέα για το πράσινο νησί ανήκει στον πρωθυπουργό κ.Κ.Καραμανλή, στο πλαίσιο παλαιότερης επίσκεψής του στον Αη Στράτη.
Όπως τόνισε ο κ.Χατζηδάκης, ο Αη Στράτης είναι τόπος με μνήμες και συμβολισμούς, συνδέεται με μια ταραγμένη περίοδο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας και «θέλουμε να συμβολίζει πλέον και το πέρασμα της χώρας σε μια νέα εποχή». Πρόσθεσε ότι το σχέδιο για το πράσινο νησί είναι καινοτόμο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα καθώς ανάλογα παραδείγματα 100 % πράσινων νησιών υπάρχουν μόλις τρία σε ολόκληρο τον κόσμο: το king Island στην Αυστραλία, το Samsoe στη Δανία και το Utsira στη Νορβηγία.
Το ύψος των επενδύσεων στον Αη Στράτη υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας – Τεχνολογίας. Θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και μονάδα παραγωγής βιοενέργειας με αξιοποίηση βιομάζας που θα αντικαταστήσουν τις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καλύπτουν τώρα τις ανάγκες του νησιού.
Το σχέδιο προβλέπει και αντικατάσταση των μέσων μεταφοράς στο νησί από ηλεκτρικά. Η μελέτη για το έργο θα εκπονηθεί από τη ΔΕΗ, το Πολυτεχνείο, το ΚΑΠΕ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και θα ολοκληρωθεί το Μάιο.
Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι η προώθηση της πράσινης ενέργειας είναι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και υπενθύμισε ότι από το 2004 ως σήμερα τριπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ανανεώσιμων πηγών, από 430 σε 1350 μεγαβάτ.
(Πηγή: ΑΠΕ)