Αθόρυβα και συστηματικά κλιμακώνεται η προσπάθεια της Άγκυρας για την κηδεμονία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, η οποία αντιμετωπίζεται ως "στρατηγική μειονότητα" από την τουρκική διπλωματία ειδικά μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.


5f9c3db1595314ff.jpg

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν στην περιοχή "τουρκικοί σύλλογοι" (τελευταίο παράδειγμα ο "Πλάτανος" στην Ξάνθη) που υπόσχονται να βοηθήσουν τη μειονότητα -με χρηματοδότηση από το εξωτερικό- να αποκτήσει νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια και άλλου είδους υποδομές κοινής ωφέλειας.

Παράλληλα, επεκτείνεται ραγδαία το δίκτυο των συλλόγων που εκπροσωπούν τους "Δυτικοθρακιώτες" στο εξωτερικό, με προφανή επιδίωξη τη διεθνοποίηση εντυπώσεων "καταπίεσης" τους.

Η κινητικότητα των μη αναγνωρισμένων από την ελληνική Πολιτεία μουφτήδων και του προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή είναι εντυπωσιακή και το πέρασμα των συνόρων για τους εκπροσώπους της μειονότητας που διατηρούν στενή επικοινωνία με την Άγκυρα γίνεται όλο και πιο τακτικό.

Τέσσερις κινήσεις που δεν έγιναν γνωστές αποκαλύπτουν με τον πλέον σαφή τρόπο τη στρατηγική της Άγκυρας σε σχέση με τη μειονότητα της Θράκης, η οποία επιχειρείται να εκπαιδευτεί σε αυτονομιστικές αντιλήψεις. Συγκεκριμένα: Η "Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης" επεκτάθηκε με νέα παραρτήματα στο Λονδίνο και τη Χάγη.

 Και έχοντας ως παρατηρητή στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗ Ε εγκαλεί συνεχώς την ελληνική Πολιτεία για παραβιάσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών." Ο πρόεδρος του "Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης" κ. Ερόλ Κασίφογλου (κάτοικος Τουρκίας με καταγωγή από τη Θράκη) κάλεσε τους "ομογενείς" του να αυτονομηθούν με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η απόσχιση της πρώην σερβικής επαρχίας θα λειτουργήσει ως "παράδειγμα".

Λίγες μέρες μετά, γευμάτισε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος του "Συλλόγου Επιστημόνων" της μειονότητας δικηγόρος Ξάνθης κ. Αχμέτ Καρά. Ο αντινομάρχης Ροδόπης κ. Μ. Δεβετζή Ογλου επισκέφθηκε πρόσφατα την Αγκυρα και σε συνέντευξη του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρθηκε στον "Αττίλα" ως "ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο".

" Πριν από λίγες μέρες ο "εκλεγμένος μουφτής" Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ επισκέφθηκε την Αγκυρα όπου είχε επαφές με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Το θέμα της μειονότητας χειρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Και το ανέδειξε δημοσίως ως ένα από τα τρία που συζητήθηκαν (Αιγαίο, Κυπριακό, μειονότητες) ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Αλί Μπαμπατζάν μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με την ομόλογο του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην Αγκυρα.

 Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος, σε ερώτηση σχετική με το περιεχόμενο των συνομιλιών της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Μπαμπατζάν για τις μειονότητες, απάντησε ότι έγινε μια σύντομη αναφορά στους πρόσφατους νόμους που αφορούν στα βακούφια, στα μειονοτικά ιδρύματα και τις περιουσίες τους.

Εξήγησε ότι δεν υπάρχει "δομημένος διάλογος, επιτροπές ή άλλος μηχανισμός για τα μειονοτικά θέματα" και αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να υπάρχει σε κάθε ευκαιρία διάλογος με την κυβέρνηση της Τουρκίας ώστε να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρονται οι καταγγελίες πομακικών συλλόγων ότι ασκούνται πιέσεις από μέλη της τουρκόφωνης κοινότητας ώστε να απαρνηθούν την ύπαρξη πομακικής ταυτότητας (εκτουρκισμός).
Αναφέρεται επίσης ότι χάρη στις προσπάθειες της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων Ξάνθης αυξήθηκε η προσέλευση των παιδιών των Τσιγγάνων στα σχολεία.
Τουρκική τράπεζα στην Κομοτηνή

Υποκατάστημα της τουρκικής τράπεζας Ziraat Bankasi θα λειτουργήσει σύντομα στην Κομοτηνή με στόχο την εξυπηρέτηση της μουσουλμανικής μειονότητας. Η έδρα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα βρίσκεται στην Αθήνα, στον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας, την Ερμού (αριθμός 2).

Η όρεξη των Τούρκων για υποκατάστημα τραπέζης στην Ελλάδα "άνοιξε" μετά την εξαγορά της Finance Bankasi (Finansbank) από την Εθνική Τράπεζα και την παρουσία της Ευρώπης στη γειτονική χώρα. Έσπευσαν, λοιπόν, και αυτοί να ζητήσουν από το υπουργείο Ανάπτυξης άδεια εισόδου τους στην ελληνική αγορά. Η διαφορά έγκειται στο ότι το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε στη Δυτική Θράκη και συγκεκριμένα στην πόλη της Κομοτηνής. Και η κίνηση τους συνδέεται με τη μειονότητα που παγίως επιδιώκεται να αναφέρεται τουρκική αντί μουσουλμανική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημαία της τράπεζας θα υψωθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης σε παλαιό οίκημα που ανακατασκευάστηκε. Βάσει νόμου, ωστόσο, η τράπεζα υποχρεούται να διατηρεί την έδρα της στην Αθήνα.

Σημειώνεται πως η Ziraat (η οποία είναι μία μεγάλη τράπεζα της γειτονικής χώρας, αντίστοιχη της Αγροτικής στην Ελλάδα) διατηρεί υποκατάστημα και στα γειτονικά Σκόπια. Η άδεια εγκατάστασης της τουρκικής τράπεζας δόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στις 29 Ιανουαρίου 2008. Η απόφαση δημοσιεύεται και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπου καταγράφεται το Διοικητικό Συμβούλιο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν πως η εγκατάσταση της τουρκικής τράπεζας στην Ελλάδα, με έδρα στο Σύνταγμα και υποκατάστημα στην Κομοτηνή (τουλάχιστον σε πρώτη φάση), αποτελεί μέρος πρωτοβουλίας της Άγκυρας για μία αμεσότερη διασύνδεση με το μειονοτικό στοιχείο.

Η σκέψη ορισμένων φθάνει ακόμη πιο μακριά, με δεδομένη την πρόσφατη απόφαση ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, αλλά και πρόσθετες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι ιδιώτες, με τη στήριξη του επίσημου κράτους, επιδιώκουν να στήσουν στη Δυτική Θράκη πολυκλινική και κολέγιο ή κέντρο ελευθέρων σπουδών. Πάντως κάτι τέτοιο προϋποθέτει έγκριση από τις ελληνικές αρχές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως έναν ακόμη στόχο της μειονότητας τη δημιουργία τοπικού τηλεοπτικού σταθμού. Για μια τέτοια εξέλιξη, δύο σενάρια είναι πιθανά. Είτε να εκπέμψει από Ελλάδα με άδεια από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (κάτι που εκτιμάται ως εξαιρετικά δύσκολο) είτε από την Τουρκία μέσω δορυφόρου.

Το δεύτερο σενάριο είναι και το πιθανότερο, να εκπέμπει από τουρκικό έδαφος, μέσω Turksat, ελληνόφωνο πρόγραμμα.

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.