Αυτό που αγαπώ στον Δεκέμβρη είναι τα έθιμα του, οι γεμάτες μυρωδιές ιστορίες του και κυρίως οι γεύσεις του.
Γιατί όπως και να το κάνουμε ο Δεκέμβρης μυρίζει κανέλα και είναι πασπαλισμένος με ζάχαρη.
Ποδαρικό στις παραδοσιακές γεύσεις του χειμώνα κάνει η “Βαρβάρα”.
Τι είναι η Βαρβάρα; Αν είσαι από τη Βόρεια Ελλάδα σίγουρα σου θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια. Αν είσαι από τη Νότια Ελλάδα πιθανόν να μην την έχεις δοκιμάσει και ένα έχω να σου πω. Χάνεις!!!
Η Βαρβάρα είναι παραδοσιακό γλυκό της Θράκης, που όμως το έχουμε υιοθετήσει παντού στη Βόρεια Ελλάδα και από όσο γνωρίζω και σε κάποια νησιά.
Παραδοσιακά φτιάχνεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας και ανήμερα της γιορτής, δηλαδή στις 4 Δεκεμβρίου και μοιράζεται σε 3 σπίτια.
Γίνεται ουσιαστικά μια ανταλλαγή Βαρβάρας και δεν λείπει και ο απαραίτητος συναγωνισμός για το ποια νοικοκυρά κάνει την καλύτερη, μια και οι συνταγές είναι πολλές και ποικίλες.
Το έθιμο είναι πασπαλισμένο με ιστορίες. Έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, όπου πρόσφεραν αυτό το σιταρόζουμο στη Θεά Εκάτη για να προστατεύσει το σιτάρι που μόλις είχαν σπείρει. Σήμερα φτιάχνεται από τις νοικοκυρές για να “γλυκαθεί” η Αγία Βαρβάρα και να προστατέψει τα παιδιά από τις αρρώστιες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι μια πολύ θρεπτική και πεντανόστιμη γλυκιά σούπα που πραγματικά αξίζει να την φτιάχνεις συχνά, καθώς αποτελεί και πηγή φυσικών προβιοτικών.
Τα υλικά για τη βαρβάρα είναι απλά:
500 γραμμάρια σιτάρι αποφλοιωμένο βιολογικό
250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική (εγώ βάζω καστανή)
1 χούφτα σταφίδες ελληνικές
3 κουταλιές αλεύρι
50 γραμμάρια σουσάμι
κανέλα, καρύδια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Πλένουμε το σιτάρι με παγωμένο νερό πάρα πολύ καλά μέχρι το νερό που βγαίνει να είναι καθαρό.
Για να φουσκώσουμε το σιτάρι έχουμε δύο επιλογές.
Παραδοσιακά το μουλιάζουμε από βραδύς. Αν δεν προλάβουμε μπορούμε να ρίξουμε στο σιτάρι καυτό νερό και να το αφήσουμε να μουλιάσει για μόλις 3 ώρες. Είναι έτοιμο για μαγείρεμα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σιτάρι και 3 λίτρα νερό. Βράζουμε περίπου για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις σταφίδες και αφήνουμε ακόμα πέντε λεπτά.
Πάμε τώρα να χυλώσουμε τη σούπα. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε το αλεύρι σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Αυτό γίνεται σε περίπου ένα λεπτό.
Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα άλλο δοχείο και προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό μέχρι να διαλυθεί. Προσοχή δεν βάζουμε ζεστό νερό για να μην “κόψει” το αλεύρι. Αφού διαλυθεί, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιτάρι και ανακατεύουμε.
Καβουρδίζουμε με τον ίδιο τρόπο και το σουσάμι και βάζουμε τη μισή ποσότητα μέσα στη σούπα.
Η Βαρβάρα μας είναι έτοιμη. Δεν πρέπει να έχει χυλώσει πάρα πολύ γιατί στην πορεία πήζει κι άλλο.
Σερβίρουμε σε μπολ με κανέλα, καρύδια και το υπόλοιπο σουσάμι.
Αυτή είναι μια απλή εκδοχή. Παραδοσιακά η Βαρβάρα φτιάχνεται με 9 υλικά, οπότε μπορούμε ανάλογα με το γούστο μας να προσθέσουμε μέσα αποξηραμένα σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ρόδι, αμύγδαλα ή κομμάτια μήλου.
Για να γιορτάσεις το χειμώνα που ήρθε, για να προστατεύσεις τα παιδάκια σου από αρρώστιες, για να τιμήσεις το έθιμο ή απλά για να απολαύσεις ένα θρεπτικό και νοστιμότατο γλυκό. Όποιο λόγο κι αν διαλέξεις, η γεύση της Βαρβάρας θα σε αποζημιώσει.
[ Tip για πηχτή βαρβάρα: ]
Πολλές νοικοκυρές προτιμούν τη βαρβάρα πολύ πηχτή – είπαμε οι συνταγές είναι πολλές και ποικίλες. Για να βγει πολύ πηχτή βράζουμε το σιτάρι σε 1 1/2 λίτρο νερό, αντί για 3 λίτρα και χρησιμοποιούμε 4 κουταλιές αλεύρι αντί για 3. Βγαίνει εξίσου νόστιμη, αλλάζει απλά η υφή της.
Για να καβουρδίσουμε το σουσάμι,
το βάζουμε σε ταψάκι και το ψήνουμε στον αέρα για 10′ στους 200 βαθμούς celsius μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφού κρυώσει το αλέθουμε στο μπλέντερ.
Ή, το βάζουμε σε καυτό τηγάνι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίσει.
Για να καβουρδίσουμε το αλεύρι,
το βάζουμε σε ταψάκι μεγάλο ώστε να πιάνει μεγάλη επιφάνεια και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20′ να ροδίσει ελαφρά. Όσο ψήνεται, ανακατεύουμε 2-3 φορές για ψηθεί ομοιόμορφα και να πάρει ρόδινο χρώμα.
Ή, το βάζουμε σε καυτό τηγάνι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίσει. Ανακατεύουμε τακτικά γιατί καίγεται εύκολα. Αν σκουρύνει πολύ θα πικρίζει. Γι’ αυτό προσοχή.
Ένα απόλυτα ισορροπημένο, πλήρες, θρεπτικό γεύμα που θα μπορούσε με την ίδια ευκολία να καταναλωθεί ως πρωινό, ως επιδόρπιο ή ακόμα κι ως ένα ελαφρύ κυρίως γεύμα. Το σιτάρι μας δίνει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και φυτικές ίνες συμβάλλοντας στην καλή υγεία του εντέρου. Οι ξηροί καρποί, το ρόδι η κανέλλα εμπλουτίζουν τη συνταγή με βιταμίνες Ε, C, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και άλλα υπερπολύτιμα βιοενεργά συστατικά, απαραίτητα τόσο για την καλή καρδιοαγγειακή μας λειτουργία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ο μοναδικός συνδυασμός όλων των συστατικών της θα μπορούσε να αποτελεί ως η μυστική συνταγή της καλής υγείας κι ευεξίας του σύγχρονου ανθρώπου
[ Πηγή: https://www.e-mama.gr/ ]