Σαράντα ένα σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη χρήση του εμβολίου για τη νέα γρίπη, ιατρικά επιβεβαιωμένες, έχουν καταγραφεί επί συνόλου 350 χιλιάδων εμβολιασμών που είχαν γίνει ως τις 3 Ιανουαρίου 2010.

Τα δύο σοβαρότερα περιστατικά αφορούν στον ενδομήτριο θάνατο δύο εμβρύων, στην 34η εβδομάδα και 22η εβδομάδα της κύησης λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι άλλες περιπτώσεις αφορούσαν καρδιαγγειακές διαταραχές, κι ακόμη διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, του νευρικού και του αναπνευστικού.

Από την έναρξη των εμβολιασμών, έως και τις 3 Ιανουαρίου έχουν χορηγηθεί 2.122 δόσεις εμβολίων σε εγκύους και έχουν κοινοποιηθεί στον ΕΟΦ επτά αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών σε εγκύους. Οι πέντε αναφορές αφορούσαν τις ίδιες τις μητέρες. Όμως τα τελευταία 2 κρούσματα αφορούσαν στα ίδια τα έμβρυα. Γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Η πρώτη διένυε τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης και η δεύτερη τον πέμπτο. Και στις δύο διαπιστώθηκε ενδομήτριος θάνατος των εμβρύων 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους μετά τον εμβολιασμό τους.

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 360 χιλιάδες δόσεις του πανδημικού εμβολίου. O Ε.Ο.Φ. επιβεβαίωσε σαράντα μία σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι ασθενείς εμφάνισαν κυρίως καρδιαγγειακές , νευρολογικές και αναπνευστικές διαταραχές ενώ κάποιοι άλλοι εμφάνισαν επιπλοκές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα ή λοιμώξεις.

Εντωμεταξύ , ο επικεφαλής του τμήματος υγείας της Ευρώπης ζητά από όλες τις χώρες να διεξάγουν έρευνα σχετικά με τις παραγγελίες των εμβολίων καθώς τα περισσότερα παραμένουν στα αζήτητα.

Ο κ. Γούνταργκ υποστήριξε πως η κήρυξη της πανδημίας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα καθώς η γρίπη αποδείχθηκε ήπια. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του ιού της νέας γρίπης .
του εμβολίου.

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.