‘Επιτέλους αποκτήσαμε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το κάπνισμα. Ανακοινώθηκε πρόσφατα αλλά έχει μακρό χρονικό ορίζοντα εφαρμογής των απαιτούμενων μέτρων. Η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Απαγόρευσαν ΑΜΕΣΑ το κάπνισμα από ΟΛΟΥΣ τους δημόσιους χώρους και είδαν τον αριθμό των εμφραγμάτων να μειώνεται από 11 ως 15% μέσα στον πρώτο κιόλας χρόνο από την εφαρμογή του μέτρου.
Για την Ελλάδα, αυτό θα σημάνει 3.000 λιγότερα εμφράγματα, 3.000 λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια και περίπου 450 λιγότερους θανάτους από έμφραγμα μόλις στον πρώτο χρόνο εφαρμογής ανάλογων μέτρων. Και βέβαια το παθητικό κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο έμφραγμα μυοκαρδίου, αλλά και αγγειοπάθειες, πνευμονοπάθειες, καρκίνους και πολλά άλλα.’
Τα παραπάνω επισήμανε σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Παύλος Τούτουζας, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, με αφορμή το 23ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, που πραγματοποιείται 1-3 Μαΐου στο ‘Κάραβελ’.
Ο ρόλος της άσκησης
Επίσης, τόνισε πως ο ρόλος της άσκησης είναι πιο επίκαιρος από ποτέ καθώς αυξάνουν οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που σχετίζονται με τον περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας. Μια ώρα περπάτημα την ημέρα αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης ως και 38% σε σχέση με την απραξία που χαρακτηρίζει το 60% των Ελλήνων. Επίσης η άσκηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στις γυναίκες.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Άντε, καιρός ήταν…