Πολλά ερωτήματα προκύπτουν από τη διαδικασία προμήθειας συστημάτων μοριακού ελέγχου του αίματος από το υπουργείο Υγείας.
Από τη μία, είναι η τεράστια καθυστέρηση υλοποίησης των κυβερνητικών υποσχέσεων. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε δεσμευτεί ότι το σύνολο των μονάδων αίματος θα υποβάλλονταν σε μοριακό έλεγχο μέχρι το τέλος του 2006.

Δεν είναι, όμως, μόνον τα χρονικά όρια που έχουν εξαντληθεί. Η διαδικασία προμήθειας που ακολουθείται, έχει αναδείξει τεράστιο πρόβλημα. Οι επιστήμονες που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής – ούτε λίγο, ούτε πολύ – απέρριψαν ως μη παραγωγική τη μία από τις δύο προσφορές.
Περιέργως, η προσφορά αυτή επανήλθε στο προσκήνιο και οι δύο εταιρείες που μετείχαν στο διαγωνισμό ‘μοιράστηκαν’, τελικά την προμήθεια. Το ‘σίριαλ’, ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκε εδώ, καθώς τους τελευταίους μήνες η μία εταιρεία έχει προσφύγει κατά της άλλης, επικαλούμενες και οι δύο ελλείψεις και προβλήματα στο φάκελο της άλλης…

Η ένταση είναι δικαιολογημένη, καθώς η ‘δουλειά’ ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα τυπικά προβλήματα που αναφέρονται στις ενστάσεις, αφορούν μόνο τους γνωρίζοντες. Τα ουσιαστικά προβλήματα της μίας εκ των δύο προσφορών, όμως, δημιουργούν αμφιβολίες.

Η επιτροπή αξιολόγησης συνεδρίασε στις 21 Ιανουαρίου του 2008 και ανακοίνωσε τη διαδικασία ανοίγματος των οικονομικών προσφορών. Είχε προηγηθεί, στις 18 Ιανουαρίου, ένσταση της μίας εκ των δύο εταιρειών, με την οποία ζητούσε να μην ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές.

Παρά τις αντιδράσεις των επιστημόνων – μελών της, η επιτροπή αποφάσισε, τελικά, στις 30 Ιανουαρίου να ανοίξουν όλες οι οικονομικές προσφορές. Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ μειοψήφησε, ενώ το πρακτικό δεν υπογράφτηκε απ΄ όλα τα μέλη του ελεγκτικού συνεδρίου.

Τι συνέβη; Η μία εταιρεία καταγγέλλει ότι το σύστημα της ανταγωνίστριας δεν χρησιμοποιείται πουθενά στον κόσμο, παρά μόνο στα Γιάννενα, απ’ όπου, μάλιστα, δεν επιβεβαιώνεται η πλήρης και η ικανοποιητική λειτουργία του μηχανήματος. Σημειώνει, δε, ότι δεν διαθέτει σύστημα διάκρισης ιών, ενώ η παραγωγικότητά του δεν πληροί τις προδιαγραφές της διακήρυξης.

Δεν είναι μόνον οι αιτιάσεις του ανταγωνιστή. Στις 10 Ιουλίου του 2007, είχαν παρουσιαστεί αναλυτικά στην επιτροπή οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκε η εν λόγω πρόταση και από τα τέσσερα μεγάλα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου.

Στο πλαίσιο αξιολόγησης των δύο προσφορών, πραγματοποιήθηκε βαθμολόγησή τους ανά κριτήριο, καθώς και επιτόπια έρευνα στα νοσοκομεία ‘Χατζηκώστα’ Ιωαννίνων και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Το πόρισμα της επιτροπής ήταν ομόφωνο, θεωρώντας ότι το ένα από τα δύο συστήματα δεν πληροί δύο από τα κυρίαρχα κριτήρια, αυτό του αυτοματισμού και αυτό της παραγωγικότητας.

Η επιτροπή αναφέρει ότι οι προσφορές που παρουσιάζουν ουσιώδεις αποκλίσεις από τους όρους και τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης απορρίπτονται ως απαράδεκτες. Συνεπώς, η μία από τις δύο εταιρείες κρίθηκε εκτός προδιαγραφών για τα τέσσερα μεγάλα κέντρα μοριακού ελέγχου αίματος (ΑΧΕΠΑ, ‘Λαϊκό’, ‘Γεννηματάς’ Αθήνας και ΕΚΠΠΑ).

[ via ]

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.