Για τους μανιώδεις καπνιστές, που δυσκολεύονται να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς τσιγάρο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε πρώτη φάση έμοιαζε να είναι μία καλή εναλλακτική λύση. Φαίνεται όμως ότι πρόκειται για ένα όχι και τόσο αθώο υποκατάστατο. Σε εργαστηριακούς ελέγχους, που έκανε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) σε δείγματα από δύο μεγάλες εταιρίες ηλεκτρονικών τσιγάρων, εντόπισε καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες.

Ειδικότερα σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν την τοξική ουσία διαιθυλινική γλυκόλη, που χρησιμοποιείται στα αντιψυκτικά και καρκινογόνες ουσίες, όπως οι νιτροζαμίνες.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές, που λειτουργούν με μπαταρία και περιέχουν θαλάμους με νικοτίνη, αρωματικές ουσίες και άλλα χημικά. Πωλούνται σε φαρμακεία, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών αλλά και μέσω του διαδικτύου. Διατίθενται σε διάφορες γεύσεις, όπως βανίλια, σοκολάτα και μέντα, προκειμένου να είναι ελκυστικά ειδικά για τους νέους καταναλωτές.

Οι συσκευές αυτές αντίθετα με τα κανονικά τσιγάρα και άλλα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης, δεν αναγράφουν στη συσκευασία τους προειδοποίηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφής η περιεκτικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες.

H Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων ανέλυσε 19 τύπους τσιγάρων από δύο αμερικανικές εταιρίες ηλεκτρονικών τσιγάρων. Τα συγκεκριμένα προϊόντα πωλούνται στηνΑμερική, κατασκευάζονται όμως στην Κίνα. Στα μισά από αυτά βρέθηκαν καρκινογόνες ουσίες ενώ σε αρκετά εντοπίστηκαν και χαμηλά επίπεδα νικοτίνης παρά την ένδειξη ότι δεν περιέχουν νικοτίνη.

Τον προβληματισμό της για την επικινδυνότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων εξέφρασε και ηΑμερικανική Πνευμονολογική Εταιρία, καθώς όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της πρόκειται για μη εγκεκριμένα προϊόντα.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών εξέδωσαν ανακοινώσεις, με τις οποίες υπερασπίζονται την ασφάλεια των προϊόντων τους, επικαλούμενες ελέγχους στους οποίους έχουν υποβληθεί τα προϊόντα αυτά από ανεξάρτητα εργαστήρια.

Ωστόσο η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να προχωρήσει σε ανακλήσεις ακατάλληλων και επικίνδυνων προϊόντων και στην επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις που δε συμμορφώνονται.

Στο μικροσκόπιο όμως και στη χώρα μας μπαίνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ήδη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) έχει μπει στη διαδικασία αξιολόγησης όλων των δεδομένων, που έχουν προκύψει σχετικά με τις συσκευές αυτές, και επεξεργάζεται υπουργική απόφαση που αφορά τη διακίνηση και την πώλησή τους, η οποία θα αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας.

By moschos

This is me :)

3 thoughts on “Επικίνδυνα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα”
  1. Αγαπητοί κύριοι,

    Με αφορμή το άρθρο που επιμεληθήκατε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009 με θέμα “Επικίνδυνα και τα Ηλεκτρονικά τσιγάρα!”, σας παραθέτουμε με συννημένο, τις Χημικές Αναλύσεις απο το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών, του Ινστιτούτου Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»”, που πραγματοποιήθηκαν για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα της εταιρείας μας.

    Εκτός των αποτελεσμάτων των μετρήσεων για τα συστατικά που περιέχονται στα υγρά των φίλτρων και που αποδεικνύουν ότι δεν είναι τοξικά, πολύ σημαντικοί είναι και οι πίνακες 4, 5, 6, όπου, από 34 πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΡΑΗ), που περιέχονται στα αναλογικά τσιγάρα και που είναι γονιδιοτοξικοί και καρκινογόνοι για τον άνθρωπο, κανείς δεν ανιχνεύτηκε στα υγρά του NOBACCO.

    Aξίζει τον κόπο να σημειωθεί ότι, στα υγρά δεν περιέχονται επίσης “Diethylene Glycol” ούτε “Nitrosamines” οι οποίες αναφέρονται σε δημοσίεύματα στον Τύπο (24/7/2009) και που πηγάζουν από αναλύσεις του FDA σε κάποια φίλτρα ηλεκτρονικών τσιγάρων στις Η.Π.Α.

    Σημειώστε επίσης ότι, είναι οι πρώτες μετρήσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και μάλιστα απο Διαπιστευμένο Εργαστήριο Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    http://www.nobacco.gr/datafiles/files/DIMOKRITOS(1).pdf

    Οποιοδήποτε σχόλιό σας σχετικά, θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

    Με εκτίμηση,

    Κώστας Μαρκόπουλος

  2. Αγαπητοί Κύριοι,

    Η εταιρεία μας GETA Hellas εισάγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά τα επώνυμα και ευρωπαϊκά προϊόντα Esmoke. Για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών σας σχετικά με την πρόσφατη μελέτη του αμερικανικού οργανισμού τροφίμων FDA που δημοσιεύσατε, η οποία και υποστηρίζει την ύπαρξη τοξικών ουσιών σε δείγματα ηλεκτρονικών τσιγάρων, θέλουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

    – Το υγρό αναπλήρωσης ( e-liquid ) που χρησιμοποιούμε για την αναγόμωση των ανταλλακτικών φίλτρων Esmoke ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΝΙΚΟΤΙΝΗ, με βεβαίωση του Γενικού Χημείου του Κράτους. Κατά συνέπεια δεν περιέχει και καμιά από τις υπόλοιπες τοξικές ουσίες (νιτροσαμίνες) που ανιχνεύθηκαν (μόνον) σε προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη.

    – Άλλες ουσίες που ανιχνεύθηκαν όπως η γλυκόλη διεθυλενίου, οφείλονται σε χρήση χαμηλού κόστους και ποιότητας πρώτων υλών. Η χρήση πρώτων υλών κορυφαίας ποιότητας, κατάλλήλων για φαρμακευτική χρήση (USP grade), εγγυάται την απουσία κάθε άλλης πιθανά βλαβερής ουσίας !

    – Το υγρό αναπλήρωσης Esmoke περιέχει ΜΟΝΟΝ 3 συστατικά, απολύτως γνωστά για την ασφάλεια τους, τα οποία παρασκευάζονται στην Ευρώπη από κορυφαίες βιομηχανίες, προορίζονται δε για φαρμακευτική χρήση και έχουν βαθμό καθαρότητας έως και 99,9%.

    Μπορείτε να δείτε όλα τα πιστοποιητικά, την σύνθεση και την προέλευση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του υγρού αναπλήρωσης Esmoke στον εξής υπερσύνδεσμο: “Esmoke, Σύνθεση και Ασφάλεια”

    Με εκτίμηση,

    Χαρ. Γιαννακού
    http://esmoke.gr

  3. Ειναι αληθεια οτι, οτι εχει να κανει με ατμισμα ή καπνισμα ειναι βλαβερο για τον ανθρωπο αλλο περισσοτερο αλλο λιγοτερο. Ερευνες εχουν δειξει οτι το ηλεκτρονικο τσιγαρο ειναι 95% λιγοτερο βλαβερο απο το παραδοσιακο τσιγαρο και οτι δεν κανει κακο στους γυρω μας πραγμα το οποιο δεν ισχυει για το κανονικο τσιγαρο. Ετσι μπορει ο καθενας να διαλεξει και να αγορασει ενα ηλεκτρονικο τσιγαρο απο την μεγαλη ποικιλια της AlterSmoke και να δει απο πρωτο χερι την διαφορα μεταξυ κανονικου τσιγαρου και ηλεκτρονικου. Επισης για οποιους θελουν να κοψουν τελειως την νικοτινη εχει αποδειχθει οτι ειναι πολυ πιο ευκολο καποιος να το κοψει μεσω ατμισματος παρα μεσω καπνισματος.

Leave a Reply