Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι οι ενήλικες που σημείωσαν μεγάλη αύξηση του σωματικού τους βάρους ως έφηβοι είχαν την τάση να εμφανίζουν μεγαλύτερη εναπόθεση σπλαχνικού λίπους γύρω από τη μέση-παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια αργότερα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Diabetes’, και ενισχύουν ενδείξεις ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι έφηβοι μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια στη μέση ηλικία.

Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ 612 αντρών ηλικίας 18 έως 20 ετών, όσοι είχαν εμφανίσει τη μεγαλύτερη αύξηση στο Δείκτη Μάζας Σώματος στην εφηβεία είχαν την τάση να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ποσότητα σπλαχνικού λίπους, το οποίο συνδέεται ιδιαίτερα με το διαβήτη ΙΙ, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την καρδιοπάθεια.

Οι ίδιοι είχαν επίσης συνήθως περισσότερο επιφανειακό λίπος στην κοιλιακή χώρα, που ενώ συνδέεται με προβλήματα υγείας, είναι ασθενέστερος παράγοντας κινδύνου σε σχέση με το σπλαχνικό λίπος.

Παράλληλα, μεγαλύτερες αλλαγές στο Δείκτη Μάζας Σώματος στην παιδική ηλικία συνδέονταν με επίπεδα επιφανειακού μόνο λίπους στην κοιλιά στην ενήλικη ζωή.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η παρεμπόδιση του υπερβολικού πάχους στην εφηβεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της συσσώρευσης σπλαχνικού λίπους αργότερα, σύμφωνα με την Dr. Jenny Kindblom και τους συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμπουργκ.

Έτσι, ακόμα και αν στην παιδική ηλικία ο Δείκτη Μάζας Σώματος είναι υψηλός μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν οφέλη στην πρόληψη περαιτέρω αύξησης στην εφηβεία. Επειδή το σπλαχνικό λίπος συνδέεται με καρδιοπάθειες και τους παράγοντες κινδύνου για αυτές, τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης ότι μεγάλες αλλαγές του Δείκτη Μάζας Σώματος στην εφηβεία ενδεχομένως μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία ενός ανθρώπου αργότερα.

Η έρευνα, σύμφωνα με την ερευνήτρια, δεν μπορεί να δείξει αν έτσι έχει η κατάσταση, αλλά αποτελεί ενδιαφέρον ερώτημα για μελλοντική έρευνα.

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.