Με αφορμή τον θάνατο της Βρετανίδας ηθοποιού Νατάσα Ρίτσαρντσον, από ατύχημα στο σκι, όπου υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι, ειδικοί εξηγούν πώς ένας φαινομενικά μικρός τραυματισμός μπορεί να αποβεί μοιραίος.
Ένα χτύπημα στο κεφάλι, που αρχικά φαίνεται μικρό και δεν οδηγεί σε άμεσο πόνο ή άλλα συμπτώματα, μπορεί τελικά να αποτελέσει τραυματισμό του εγκεφάλου απειλητικό για τη ζωή, σύμφωνα με ειδικούς.
Σύμφωνα με τον Dr. Carmelo Graffagnino, διευθυντή της μονάδας εντατικής θεραπείας του Ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου Duke, είναι σύνηθες για κάποιον που έπεσε ή είχε αυτοκινητιστικό δυστύχημα να εμφανίζει διαύγεια μετά το συμβάν, αλλά ξαφνικά να επιδεινώνεται γρήγορα η κατάστασή του. Η ηθοποιός μετά τον τραυματισμό της μιλούσε και αστειευόταν. Ωστόσο, μόλις γύρισε στο δωμάτιό της παραπονέθηκε για πονοκέφαλο, πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου τελικά και εξέπνευσε.
Αρχικά ο ασθενής μπορεί να φαίνεται τόσο παραπλανητικά φυσιολογικός, δήλωσε ο Graffagnino, αλλά στην πραγματικότητα να έχει αιμορραγία στον εγκέφαλο και καθώς η πίεση συσσωρεύεται να αισθανθεί τα κλασικά συμπτώματα τραυματισμού στον εγκέφαλο. Τέτοιοι τραυματισμοί είναι γνωστοί ως επισκληρίδιο αιμάτωμα. Το αίμα παγιδεύεται μεταξύ του κρανίου και της σκληρής επιφάνειας δέρματος μεταξύ του οστού και του εγκεφάλου, γνωστή ως σκληρά μήνιγγα. Καθώς ρέει το αίμα από την αρτηρία που έχει διαρραγεί, το υγρό συσσωρεύεται και επηρεάζει τη σκληρά μήνιγγα.
Οι ασθενείς συχνά δεν γνωρίζουν ότι έχουν κάταγμα στο κρανίο τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κάταγμα συνήθως συμβαίνει πάνω από το αυτί, στο κροταφικό οστό.
Υπάρχει μια αρτηρία στο κρανίο που μπορεί να διαρραγεί και να αρχίσει να αιμορραγεί πάνω από το τοίχωμα του εγκεφάλου. Σε αυτό το σημείο όλη η πίεση σπρώχνεται στον εγκέφαλο προκαλώντας οίδημα σε αυτόν αλλά συχνά δεν υπάρχει χώρος για να κινηθεί μέσα στην κρανιακή κοιλότητα. Και καθώς συνεχίζεται η πίεση, μειώνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και ο ασθενής αρχίζει να αισθάνεται τα συμπτώματα. Η αρχική πτώση ή τραυματισμός δεν είναι απαραίτητο να είναι έντονη. Η καθυστέρηση εμφάνισης των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει από 5 λεπτά έως 3 ώρες μετά το ατύχημα.
Αν κάποιος δεν αξιολογηθεί ιατρικώς μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, τραυματισμό σε άθλημα ή πτώση από γλίστρημα, το να αναγνωριστούν σημάδια τραυματισμού του εγκεφάλου νωρίς είναι υψίστης σημασίας. Ναυτία, έντονος πονοκέφαλος, μάτια που γυαλίζουν, ξαφνική υπνηλία είναι συνήθη συμπτώματα. Η μεταφορά στο νοσοκομείο τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα είναι υψίστης σημασίας για να αποφευχθεί η μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, δήλωσαν ειδικοί, ώστε να διαγνωσθεί η σοβαρότητα του τραυματισμού.
Μια επείγουσα κρανιοτομή συχνά χρειάζεται για να σταματήσει η αιμορραγία και να ελεγχθεί το οίδημα του εγκεφάλου. Η άμεση αντιμετώπιση μετά τον τραυματισμό στον εγκέφαλο είναι αναγκαία, γιατί η αρχική βλάβη που προκαλείται από το οίδημα συχνά είναι μη αναστρέψιμη. Όπως διδάσκουν στους τραυματιοφορείς, συνεχίζει ο Graffagnino, αν σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα υπάρχει νεκρός, τότε θα πρέπει να υποθέσουν ότι οι συνεπιβάτες έχουν σοβαρό τραυματισμό ακόμα και αν φαίνονται ή δηλώνουν ότι είναι καλά.
Ορισμένα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για αιμορραγία, ειδικά στους ηλικιωμένους. Ακόμα και ένα μικρό χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να είναι επικίνδυνο για όσους- ανάμεσα σε άλλα φάρμακα- λαμβάνουν αντιπηκτικά.
Η περίπτωση του να μιλά κάποιος και αργότερα να πεθαίνει μπορεί να συμβεί και από υποσκληρίδιο αιμάτωμα, που εμφανίζεται μεταξύ του εγκεφάλου και της σκληράς μήνιγγας. Τα αιματώματα μπορούν να συμπιέσουν τον εγκέφαλο, δήλωσε ο Graffagnino και να προκαλέσουν βλάβη με πιο αργό ρυθμό. Κάποιος μπορεί να αισθάνεται καλά αρκετές μέρες πριν αισθανθεί κάποιο σύμπτωμα.
Δεν είναι απαραίτητο να δει κάποιος εξωτερικό τραυματισμό για να υπάρχει τραυματισμός στον εγκέφαλο, δήλωσε ο νευροχειρούργος Dr. Philip Stieg, του NYP/Weill Cornell.Ο εγκέφαλος μπορεί επίσης να αποκτήσει μώλωπες μετά από ατύχημα αφήνοντας εκ πρώτης όψεως τους ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή σημάδια αιμορραγίας.
Ωστόσο, τα νεύρα γύρω από το μώλωπα μπορεί να αρχίσουν να τεντώνονται προκαλώντας τραύμα.Ο εγκέφαλος μοιάζει με ζελέ, σύμφωνα με τον ειδικό. Όταν για παράδειγμα το ζελέ που βρίσκεται σε ένα μπολ πέσει στο πάτωμα, αρχικά φαίνεται άθικτο. Όταν όμως το κοιτάξουμε από πιο κοντινή απόσταση, εμφανίζει ρωγμές, περιγράφει ο Graffagnino.
Ο εγκέφαλος έτσι μπορεί να έχει μικροσκοπικές ρωγμές που δεν φαίνονται στην αρχική αξονική τομογραφία αλλά στη συνέχεια αναπτύσσονται προβλήματα.
Όταν οι χειρούργοι σταματήσουν μια αιμορραγία, το επόμενο βήμα είναι να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και να ελέγξουν για μόνιμη βλάβη. Aσθενείς που επιζούν, συχνά χρειάζονται αρκετά χρόνια φυσικής και νοητικής αποκατάστασης για να ανακτήσουν τη λειτουργικότητά τους.
Το πιο σημαντικό μέτρο για να μειώσει κάποιος τον κίνδυνο τραυματισμού είναι να φορά κράνος όταν μπορεί και να μην προσπερνά έναν τραυματισμό επειδή αισθάνεται καλά στην αρχή. Αυτό που θα σώσει τη ζωή του τραυματία είναι να αναγνωρίσουν την πρώτη υποψία συμπτώματος οι φίλοι ή οι συγγενείς. Όσο γρηγορότερα σταματήσουν οι γιατροί την αιμορραγία, τόσο το καλύτερο.
[ via ]