Υλικά
- 4 φέτες φρέσκο σολομό
- 150ml ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον για το γαρνίρισμα)
- 1 φινόκιο (βολβός) κομμένο σε κυβάκια
- 200 γρ. σελινόριζα κομμένη σε κυβάκια
- 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος μάραθος (φύλλα)
- 1/2 κουταλιά της σούπας, τριμμένο γλυκάνισο
- 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
- 1/2 λίτρο ζωμός καραβίδας
- 250ml κρέμα γάλακτος
- 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμoνιού
- 1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1/4 κουταλιά του γλυκού πιπέρι
- φετάκια λεμονιού για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
-
Σε κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το φινόκιο και τη σελινόριζα μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα και στη συνέχεια σβήνετε με το ζωμό καραβίδας. Ρίχνετε το γλυκάνισο, το μισό μάραθο (φύλλα) και βράζετε για 15’.
-
Κατόπιν στραγγίζετε τη σάλτσα και κρατάτε στην άκρη τα κυβάκια των λαχανικών. Ξαναβάζετε στην κατσαρόλα το ζωμό που φιλτράρατε και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Βράζετε για 3’ και διατηρείτε τη σάλτσα ζεστή.
-
Ψήνετε τις φέτες σολομού στη σχάρα (γκριλ), αφού προηγουμένως τις έχετε αλείψει με λάδι και αλατοπιπερώσει ελαφρά. Όταν το ψάρι ψηθεί, σερβίρετε τη σάλτσα σε 4 πιάτα και τοποθετείτε επάνω το σολομό. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και γαρνίρετε με τα κυβάκια των λαχανικών και φετάκια λεμονιού.
[ Πηγή: http://www.icookgreek.com ]