To άσπρο τσάι πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα και πήρε το όνομα του από τη λευκή παιωνία, ένα πανέμορφο κινέζικο φυτό.
Έχει λευκό χρώμα στα φύλλα και μια ασημί άσπρη απόχρωση στα μπουμπούκια. Το άσπρο τσάι είναι το πιο απαλό ή ντελικάτο από όλες τις ποικιλίες τσαγιού και συλλέγονται μόνο τα καλύτερα φύλλα από τους θάμνους.
Τα τρυφερά μέρη των φύλλων του φυτού, τα άκρα δηλαδή, είναι πλούσια σε δραστικά συστατικά. Το λευκό τσάι αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι με αποτέλεσμα να περιέχει τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών.
Περιέχει υψηλά ποσοστά πολυφαινολών
Τα συστατικά εξασφαλίζουν τις αντιοξειδωτικές αλλά και αντιφλογιστικές ιδιότητες του φυτού. Επίσης, συμβάλλει στη βελτίωση της δερματικής μικροκυκλοφορίας, η οποία ενισχύεται και από την παρουσία βιταμινών, όπως βιταμίνη C και σύμπλεγμα βιταμινών B.
Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία μελέτησε τη βιολογική επίδραση εκχυλίσματος λευκού τσαγιού στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή του βοτάνου τσαγιού Camellia sinensis. Το λευκό τσάι φάνηκε μέσα από τις μελέτες ότι μπορεί να αποτελέσει ιδανική φυσική λύση με λιποδιαλυτική δράση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Nutrition and Metabolism και στο BioMed Central έδειξαν ότι το φυτικό εκχύλισμα του λευκού τσαγιού, αναστέλλει αποτελεσματικά την παραγωγή νέων κυττάρων λίπους (λιποκύτταρα) και ενεργοποιεί την λιπόλυση, δηλαδή την καύση του λίπους.
H κατανάλωση λευκού τσαγιού φαίνεται να έχει και άλλες ευεργετικές επιδράσεις. Η πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του λεπτού εντέρου λόγω των φλαβονοειδών που περιέχονται στο λευκό τσάι είναι μία από αυτές.
Επιπλέον, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης λόγω μιας άλλης ομάδας αντιοξειδωτικών, των κατεχινών, συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λευκού τσαγιού.
Μάλιστα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η πρόσληψη λευκού τσαγιού όχι μόνο μειώνει την ‘κακή’ LDL χοληστερόλη, αλλά αυξάνει και την ‘καλή’ HDL χοληστερόλη.
Στην κινέζικη παραδοσιακή ιατρική, το άσπρο τσάι χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων, σωματικών πόνων και δυσπεψίας, αλλά και για την τόνωση του οργανισμού.
Η κοσμετολογία το θεωρεί «όπλο» της φύσης στη μάχη με το χρόνο, αφού φαίνεται πως έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Θεωρείται ιδανικό συστατικό για την περιποίηση της θαμπής επιδερμίδας, στην οποία προσδίδει λάμψη, αυξάνοντας την αντοχή της. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά αναστέλλει την καταστροφή και την εκφύλιση του ανθρώπινου DNA και συμβάλλει στην υγεία του δερματικού και άλλων ιστών.
Πέρα από τη δεδομένη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, το λευκό τσάι πλεονεκτεί σε σχέση με τα άλλα είδη τσαγιού, καθώς περιέχει τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης.
Συμπερασματικά, το λευκό τσάι φαίνεται να έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Επειδή όμως μόλις τις τελευταίες 2 δεκαετίες το λευκό τσάι βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής μελέτης, θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα νέων ερευνών ώστε να μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τις επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Συλλέγεται μόνο λίγες ημέρες κάθε χρόνο, στην αρχή της άνοιξης, και στη συνέχεια αποξηραίνεται χωρίς να οξειδωθεί, γι’ αυτό και είναι πιο ακριβό.
Χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνοντας τη διαδικασία του οξειδωτικού στρες και κατ’ επέκταση της γήρανσης.
Παράλληλα, τα συστατικά του εκδηλώνουν αντικαρκινική δράση (κυρίως λόγω των φλαβονοειδών), συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, ενώ έχουν και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
-> Το αφήνουμε για 1-3΄ σε καυτό νερό 70-80 βαθμούς.
Στο φλιτζάνι