Ωκυτoκίνη: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ορμόνη της αγάπης!
Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα έντονης στοργής και προσωπικής αφοσίωσης και αποτελεί το κλειδί της ευτυχίας και της αρμονίας στις σχέσεις των ανθρώπων. Η δύναμή της είναι γνωστή τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία. Ανέκαθεν υπήρχαν ενδείξεις για τη θεραπευτική ικανότητα της αγάπης, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες να το μελετήσουν και να καταλήξουν στην εύρεση της ορμόνης της «Αγάπης», την ωκυτοκίνη.
Τι είναι η ωκυτοκίνη;
Η ωκυτοκίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλο, πιο συγκεκριμένα στον υποθάλαμο και στη συνέχεια μεταφέρεται και εκκρίνεται από την υπόφυση. Η κύρια λειτουργία της είναι η διευκόλυνση του τοκετού μέσω των συσπάσεων της μήτρας και η διατήρηση του μητρικού θηλασμού, μέσω των θηλαστικών κινήσεων. Το σώμα μας παράγει ωκυτοκίνη όταν υπάρχει έντονη συναισθηματική διέγερση, για παράδειγμα όταν κάποιος ερωτεύεται ή όταν έρχεται σε ερωτική επαφή με τον σύντροφό του, όταν βιώνει οργασμό, όταν αγκαλιάζει ή όταν φιλάει κάποιον.
Πώς η ωκυτοκίνη οφελεί την υγεία μας;
H ωκυτοκίνη έχει πολλαπλές δράσεις στη συμπεριφορά μας:
- Συμβάλλει στη χαλάρωση, στην εμπιστοσύνη, στην ψυχολογική σταθερότητα και στην οικοδόμηση των σχέσεων
- Επίσης, προκαλεί συναισθήματα αγάπης και προστασίας, τα οποία εμφανίζονται φυσικά όταν γονείς και παιδιά κοιτάζονται στα μάτια ή όταν αγκαλιάζονται
- Χαμηλά επίπεδα ωκυτοκίνης έχουν συσχετιστεί με στοιχεία κατάθλιψης
Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ωκυτοκίνη στον οργανισμό μας;
Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας φυσικός τρόπος για να αυξηθούν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης είναι η άσκηση. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ταχεία άνοδος των επιπέδων της ωκυτοκίνης στο σάλιο των ατόμων μετά απο εντατική προπόνηση σε πολεμικές τέχνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μουσική συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων, ιδιαίτερα σε άτομα που τραγουδούν σε ομάδες προσθέτοντας το στοιχείο του δεσμού. Ακόμα και το απλό άγγιγμα, η αγκαλιά, το μασάζ, ο έρωτας αυξάνουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, ενισχύοντας χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σε κοινωνικές επαφές, όπως η εξωστρέφεια, η εμπιστοσύνη, η φιλικότητα, ο αλτρουϊσμός.
Όλες αυτές οι πολύ θετικές δράσεις της ωκυτοκίνης, οδήγησαν τους επιστήμονες, στην παραδοχή της, ως ενός από τα πιό ελπιδοφόρα συστήματα νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου για την θεραπεία νόσων όπως ο αυτισμός, ο επίμονος φόβος, η επιλόχειος κατάθλιψη. Υπάρχει βέβαια αρκετός δρόμος για ασφαλή δεδομένα.
Συμπέρασμα
Το σίγουρο είναι ότι η ωκυτοκίνη αποτελεί μία από τις ορμόνες της «καλή διάθεσης» και μαζί με τις υπόλοιπες σεροτονίνη, ντοπαμίνη και ενδορφίνες που παράγονται όταν κάπoιος αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται, είναι υπεύθυνες για την εξωτερική αλλά κυρίως για την εσωτερική ηρεμία.