Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λέει να κάνει… πίσω, αίροντας το μεσογειακό κανονισμό που θέτει σειρά αυστηρών απαγορεύσεων στον τρόπο αλιείας -επηρεάζει κυρίως τα ελληνικά χωρικά ύδατα, οι δικοί μας ψαράδες δίνουν στην κυριολεξία μάχη με τους γείτονες Τούρκους ποιος θα προλάβει να ψαρέψει το γαύρο και τη σαρδέλα, καθώς λόγω της υπεραλίευσης απειλείται το ιχθυοαπόθεμά τους.

Και όλα αυτά στο δικό μας Θρακικό πέλαγος και όλο το Ανατολικό Αιγαίο, όπου οι έλληνες πλοιοκτήτες μέσης αλιείας υποοτηρίζουν ότι δημιουργείται "θαλάσσιο μποτιλιάρισμα", καθώς περισσότερα από 500 νέα σκάφη, συγκεκριμένα γρι γρι, τούρκων ψαράδων παίρνουν θέση καθημερινά για την αλίευση του γαύρου και της σαρδέλας. "Είμαστε σε δεινή θέση δυστυχώς και αυτό δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται η Ε.Ε., η οποία είναι και η πλέον αρμόδια να βάλει πόστα στους τούρκους αλιείς, ζητώντας τους να εναρμονιστούν με την κοινοτική νομοθεσία", λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας Δημήτρης Ταουλτζής.

Μάλιστα σημειώνει πως, εκτός του ότι οι γείτονες δεν συμμορφώνονται και κανείς δεν τους βάζει πόστα για την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα τους στο Ανατολικό Αιγαίο, είναι αδύνατον τα ελληνικά γρι γρι να τα βάλουν με τα δικά τους. Γιατί αυτό; Απλούστατα διότι τα δικά τους σκάφη, όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών, είναι τεράστια, φτάνουν τα 40 έως 60 μέτρα. "Ποιος να συγκριθεί μαζί τους; Αυτοί έχουν θηρία και επιπλέον ανοίγονται κατά εκατοντάδες στη θάλασσα. Αφού ένας Έλληνας που επιθυμεί να ψαρέψει εκεί σκέφτεται συχνά μήπως δεν βγάλει στο τέλος και τη βενζίνη του", υπογραμμίζει ο κ. Ταουλτζής. Βεβαίως το αίτημα που θέτουν οι έλληνες ψαράδες, κάτοχοι γρι γρι και μηχανοτράτων, είναι να απαγορευτεί στη χώρα μας η εισαγωγή ψαριών από την Τουρκία, που αλιεύονται μάλιστα στη χώρα μας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση, με αποτέλεσμα οι ψαράδες μας να αναρωτιούνται εύλογα: "Είναι δυνατόν να μας παίρνουν τα ψάρια και να μας παίρνουν και τα λεφτά μας;".

Όσον αφορά τώρα τον περίφημο μεσογειακό κανονισμό, που, όπως φαίνεται, ευνοεί τους αλιείς των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. πλην της Ελλάδας, επιτρέπει υπό προϋποθέσεις το ψάρεμα. Οι εκπρόσωποι βεβαίως της μέσης αλιείας στη χώρα μας επισημαίνουν ότι αυτός ο κανονισμός θέτει σε κίνδυνο την ελληνική μέση αλιεία, γιατί πολύ απλά συρρικνώνει το ζωτικό χώρο όπου οι ψαράδες μας μπορούν να δουλέψουν. Με λίγα λόγια τα προβλήματα που ανακύπτουν από τον κανονισμό έγκεινται στα εξής:

1. Η έκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων είναι μόνο -6- έξι ναυτικά μίλια, ενώ τα χωρικά ύδατα όλων των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών είναι -12- δώδεκα ναυτικά μίλια.

2.Η ανυπαρξία οικονομικής αλιευτικής ζώνης των 24 ναυτικών μιλίων

Share

By moschos

This is me :)

One thought on “Είναι δυνατόν να μας παίρνουν τα ψάρια και να μας παίρνουν και τα λεφτά μας;”
  1. moy ti dini poy toys vlepo otan tajidevo ke to plio kai xerontas ta provlimata ton sintopitonmou eho 1 estima oti apiloyme giati horis na tous to epitrepi kanis ishoroyn sta elinika horika idata mpori na ine i kaliteri anuropi ala emena me ayton ton tropo moy vgazoyn 1 estima UIMOY……

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.