
Μόνο μικρό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το κατόρθωμα να κεντρίζεις το ενδιαφέρον ενός από τους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς του πλανήτη, όπως η Microsoft. H πολυετής εμπειρία και τα προϊόντα της Softomotive σε έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της πληροφορικής παγκοσμίως, αυτόν της ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών (Robotic Process Automation–RPA) περιορισμένου κώδικα, ήταν ο βασικός παράγοντας που έβαλε την μικρή εταιρεία από την Ελλάδα στο “στόχαστρο” της Microsoft, με την εξαγορά που προετοιμάζονταν καιρό, να ανακοινώνεται και επίσημα χθες.
Η Softomotive των Μάριου Σταυρόπουλου και Αργύρη Κανινή, θεωρείται ως ένας από τους “πιονέρους” της αυτοματοποίησης διεργασιών, μιας αγοράς που θα φτάσει σύντομα σε μέγεθος τα 8 δις.ευρώ παγκοσμίως, καθώς ξεκίνησε την δραστηριότητα της το 2005 όταν η συγκεκριμένη βιομηχανία ήταν ακόμη στα σπάργανα και ουσιαστικά ελάχιστοι ήταν αυτοί που ασχολούνταν με αυτή. Η αρχή έγινε με το WinAutomation μια πλατφόρμα αυτοματοποίησης εφαρμογών σε περιβάλλον Windows που απευθύνεται σε μεμονωμένους χρήστες, επαγγελματίες και μικρές ομάδες. Το 2016 η εταιρεία κυκλοφόρησε και το Process Robot, ένα εργαλείο ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών ειδικά για μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Forrester Research, εταιρεία ερευνών που ειδικεύεται στον τεχνολογικό κλάδο, κατατάσσει την Softomotive ανάμεσα στις 15 πιο σημαντικές εταιρείες RPAπαγκοσμίως, δίπλα σε ανταγωνιστές με αποτιμήσεις αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως η Automation Anywhere και η UIPath.
Παρά την εντυπωσιακή τεχνογνωσία και τα καινοτόμα προϊόντα της η Softomotive παρέμεινε μια μικρή εταιρεία τόσο σε όρους προσωπικού όσο και σε επίπεδο εσόδων. Το 2017 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών λίγο πάνω από 3 εκατ. ευρώ και 33 άτομα προσωπικό.

Από το βρετανικό fund στη Microsoft
Χρονιά καμπής ήταν το 2018 όπου η εταιρεία δέχθηκε την πρώτη της εξωτερική επένδυση ύψους 25 εκατ. δολαρίων από το βρετανικό επενδυτικό fund Grafton Capital. Με την επένδυση της Grafton ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία με στόχο την ανάπτυξή της και εντέλει την εξαγορά της από ένα μεγαλύτερο όμιλο πληροφορικής.
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν όλες οι κινήσεις που ακολούθησαν την επένδυση του Grafton Capital. H εταιρεία το 2018 μετέφερε τη νομική της έδρα στο Λονδίνο ιδρύοντας την Softomotive Hodling Ltd η οποία έγινε και ο μοναδικός εταίρος της Softomotive M.ΕΠΕ. Το 2018 η Softomotive αύξησε τον τζίρο της κατά 89% σε σχέση με το 2017 στα 5,77 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ενίσχυσε σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό απασχολώντας περί τα 130 άτομα κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Ακολούθησε η ενίσχυση της διοίκησης της holding εταιρείας με δύο κινήσεις υψηλού συμβολισμού. Τον Φεβρουάριο του 2019 ανακοινώθηκε η εκλογή στο ΔΣ του Μάρκου Βερέμη συνιδρυτή της Upstream, της ελληνικής εταιρείας που έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κινητών συσκευών (m-commerce) παγκοσμίως. Παράλληλα πρόεδρος του ΔΣ ανέλαβε ο Guy Berruyer, πρώην CEO του Sage Group, ενός εκ των μεγαλύτερων ομίλων πληροφορικής της Βρετανίας. Το ΔΣ της Softomotive συμπληρώνουν οι δύο συνιδρυτές της Softomotive Μάριος Σταυρόπουλος (CEO) και Αργύρης Κανινής (COO) καθώς και ο διευθύνων εταίρος της Grafton Capital, Oliver Glyn Thomas.
Τι επιφυλάσσει η συνέχεια
Τόσο η Microsoft, όσο και η Softomotive κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το μέλλον. Παρά την τυπική μεταφορά έδρας στο Λονδίνο η παραγωγή της εταιρείας και το μεγαλύτερο κομμάτι των περίπου 150 εργαζομένων της βρίσκονται στην Ελλάδα. Το ποσό της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ξεπέρασε τα 100 εκατ. δολάρια, η μεγαλύτερη στον κλάδο της τεχνολογίας. Σημειώνεται πως η Grafton Capital είχε επενδύσει το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων το 2018 αποκτώντας ποσοστό περί το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα της Softomotive θα παραμείνει στη χώρα καθώς η Microsoftεξετάζει να δημιουργήσει τον βασικό κόμβο της για την ανάπτυξη λογισμικού αυτοματοποίησης διεργασιών (RPA) στην Αθήνα, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ισχυρή παρουσία της εταιρείας που εξαγόρασε.
Αυτοματοποίηση χωρίς κώδικα
Τι είναι όμως το RPA και γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο των τάσεων της πληροφορικής; Στη βάση του δεν είναι τίποτα διαφορετικό από μια τεχνολογία η οποία δημιουργεί “ψηφιακά ρομπότ”. Όπως ένας ρομποτικός βραχίονας εκτελεί αυτοματοποιημένα εργασίες σε μια γραμμή παραγωγής έτσι και αυτός ο “ψηφιακός εργάτης” εκτελεί εργασίες που κανονικά κάνει ένας εργαζόμενος γραφείου.
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το “ψηφιακό ρομπότ” είναι και πάλι παρόμοια με αυτά του κανονικού ρομπότ. Μείωση του κόστους για την επιχείρηση, εξάλειψη του ανθρώπινου λάθους, λειτουργία 24 ώρες το 24ώρο, απελευθέρωση ανθρωπίνων πόρων από επαναλαμβανόμενες εργασίες χαμηλής παραγωγικότητας κοκ. Μάλιστα πολλά ψηφιακά ρομπότ μπορούν να δουλεύουν ταυτόχρονα σε έναν υπολογιστή μετατρέποντας τον σε ένα “ψηφιακό εργοστάσιο”.
Τα “ψηφιακά ρομπότ” δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχουν εδώ και χρόνια σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις ηλεκτρονικές πληρωμές: Όταν γίνεται μια αγορά με κάρτα ο έλεγχος του πιστωτικού ορίου ή του διαθέσιμου υπολοίπου, η χρέωση του λογαριασμού του καταναλωτή και η πίστωση του ποσού στον προμηθευτή δεν γίνεται χειροκίνητα αλλά με μια σειρά από “ψηφιακά ρομπότ”.
Η μεγάλη διαφορά με τα εργαλεία RPAόπως αυτά της Softomotive είναι ότι δίνουν την δυνατότητα δημιουργίας “ψηφιακών ρομπότ” χωρίς να απαιτείται η γνώση προγραμματισμού και η δημιουργία κώδικα. Όλα γίνονται μέσω ενός φιλικού για τον μέσο χρήστηπεριβάλλοντος εργασίας των συγκεκριμένων εφαρμογών. Υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα η εφαρμογή να παρακολουθεί την ροή των εργασιών που θέλει μια επιχείρηση να αυτοματοποιήσει για να την επαναλάβει στο μέλλον.
Η τεχνολογία RPAβρίσκει εφαρμογή σχεδόν σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες εργασίες. Από την παρακολούθηση μια παραγγελίας, ή τη δημιουργία και αποστολή ένας προσωπικού μηνύματος σε κάποιον συνδρομητή μια εταιρείας και την καταχώρηση και διαχείριση δεδομένων για την παρακολούθηση λογαριασμών και την συμπλήρωση οικονομικών καταστάσεων. Αν μάλιστα στην εξίσωση μπουν και οι τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Εκμάθησης Μηχανής οι δυνατότητες είναι ουσιαστικά άπειρες.
Όλα αυτά αποτελούν κομμάτι της πληροφορικής που συνοψίζεται από τον όρο “τεχνολογίες αυτοματοποίησης περιορισμένου κώδικα ή χωρίς κώδικα” (lowcode/nocodeautomation). Έναν κλάδο που σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες φτάνει αυτή τη στιγμή τα 13,2 δισ. δολάρια και αναμένεται να αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 30% τα επόμενα χρόνια ξεπερνώντας τα 45,5 δισ. δολάρια το 2025.
Στο “παιχνίδι” της αυτοματοποίησης εργασιών περιορισμένου κώδικα έχουν μπει δυναμικά όλες οι εταιρείες – μεγαθήρια της πληροφορικής από την Googleκαι τη Microsoft έως την Salesforce και την Oracle.
[ Source: kostaskets@capital.gr ]