Ένας άπιστος σύζυγος πιάστηκε στα πράσα από τη γυναίκα του όταν αυτή είδε στο Street View την ερωμένη του να μπαίνει στη συζυγική τους κατοικία και ένας εργάτης πιάστηκε από την ίδια κάμερα να κοιμάται εν ώρα υπηρεσίας.

Θύμα του νέου εργαλείου του διαδικτύου, του λεγομένου Street View της Google, έπεσε και ο ανύποπτος και πονεμένος από το χαμό του φίλου του, Αυστραλός Μπιλ ο οποίος ήπιε για να ξεχάσει τον πόνο για τον χαμό του φίλου του, αλλά έγινε ρεζίλι στο διαδίκτυο, καθώς το πρόγραμμα τον έπιασε να κείτεται μεθυσμένος έξω από το σπίτι του…

Μια φωτογραφία από το δρόμο σας

Το Street View είναι ένα σχετικά καινούριο εργαλείο που προσφέρει η Google, η μεγάλη μηχανή αναζήτησης στο ίντερνετ. Με αυτό, στην Αυστραλία, ο οποιοσδήποτε χρήστης στο ίντερνετ δεν βλέπει μόνο τον χάρτη και πάνω σ’ αυτόν την οδό όπου κατοικεί, αλλά και τη φωτογραφία της οδού, της γειτονιάς του, μέχρι και την εξωτερική όψη του σπιτιού του.

Αυτοκίνητα εξοπλισμένα με κάμερες κυκλοφορούν… στους δρόμους της Μελβούρνης και καταγράφουν την εικόνα των σπιτιών και, στη συνέχεια, η Google την βάζει στο Street View προς κοινή θέα όλων.

Η φωτογραφία που βρίσκεται στο Street View μπορεί να έχει τραβηχτεί μία βδομάδα, ένα μήνα ή ένα χρόνο πριν. Μάλιστα, όταν κάποιος επισκεφθεί το Street View στο διαδίκτυο, θα δει ότι μπορεί να "βολτάρει" στην γειτονιά του με μία σειρά τόξων που τον κατευθύνουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση του δρόμου αποφασίσει να "περπατήσει".

Επίσης, θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένο εργαλείο, αφού την εβδομάδα που μας πέρασε περισσότεροι άνθρωποι πήγαν να "χαζέψουν" στο Street View, παρά στην ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, που σημαίνει ότι το Street View έχει τη γοητεία του.

Το εργαλείο αυτό, όπως αναφέρει η Google, έχει και πολλές χρηστικές εφαρμογές. Ήδη το χρησιμοποιούν αρκετοί κτηματομεσίτες για να δείξουν στους μελλοντικούς αγοραστές ακινήτων την γειτονιά των προς πώληση κατοικιών, οικοπέδων, καταστημάτων κ.λπ.

Ποικίλες αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις για το Street View εκ μέρους του κοινού είναι πολλές και διαφορετικές, άλλες θετικές και άλλες αρνητικές.

Μία γυναίκα έγραφε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι χάρηκε που είδε σε φωτογραφία του σπιτιού της τον εαυτό της στον μπροστινό κήπο καθώς φρόντιζε τον κήπο της, επειδή "αυτό δείχνει στον κόσμο ποιός φροντίζει τον υπέροχο κήπο μας" είπε.

Μία άλλη όμως γυναίκα έπαθε σοκ όταν είδε έξω από το σπίτι της τους γονείς της λίγο καιρό αφότου ο ένας εκ των δύο είχε φύγει από τη ζωή.

Εκείνο, όμως, που σίγουρα έχει προκαλέσει, εκτός από διαφορετικές αντιδράσεις, είναι οι ανησυχίες ότι το Street View παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των ανύποπτων κατοίκων.

Το διαδικτυακό ρεζιλίκι του Μπιλ είναι ένα παράδειγμα που φανερώνει ότι το Street View μπορεί να προκαλέσει πολλές και διαφορετικές δυσάρεστες καταστάσεις. Ο Μπιλ σήμερα είναι μία χαρά, αλλά σίγουρα η εικόνα του να κείτεται έξω από την πόρτα του πατρικού του, δεν τον ευχαρίστησε. "Ξέρω", είπε στην εφημερίδα "The Age", "ότι δεν θα έπρεπε να φτάσω σ’ αυτό το σημείο, αλλά ποτέ μου δεν περίμενα να βρεθεί κάποιος με κάμερα στην σκεπή του αυτοκινήτου στη γειτονιά μου να με φωτογραφήσει και να με βάλει στο διαδίκτυο".

Το θέμα του Μπιλ, αλλά και πολλών άλλων που έπεσαν θύματα της κάμεράς του, απασχόλησε την Επίτροπο Διαφύλαξης Προσωπικών Δεδομένων κ. Κάρεν Κέρτις, η οποία έχει ήδη αρχίσει να ερευνά το ζήτημα και σύντομα αναμένεται να συναντηθεί με τους υπεύθυνους της πολυεθνικής Google.

Από την πλευρά της, η Google θεωρεί ότι έχει κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα όλων μας.

"Οι πινακίδες αυτοκινήτων, αλλά και τα πρόσωπα όσων εμφανίζονται στο Street View, δεν διακρίνονται", είπε ο Ρομπ Σίλκιν, εκ μέρους της εταιρείας. "Όποιος πιστεύει ότι μία φωτογραφία μπορεί να παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διαγραφή της φωτογραφίας από το Street View", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Google είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αφαιρέσει τη συγκεκριμένη εικόνα.

[via AΠΕ – newsroom e-go]

Share

By moschos

This is me :)

One thought on “Ο μεθυσμένος Μπιλ και το Google Street View”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.