Το ΛΕΞΙΚΟ του WINDSURFING

Το ΛΕΞΙΚΟ του WINDSURFING

Ακολουθεί ένα αλφαβητικό λεξικό των πιο συνηθισμένων όρων που χρησιμοποιούμε στο windsurfing, αλλά και στη ναυτική γλώσσα γενικότερα. Μέσα σε παρένθεση γράφεται ο αντίστοιχος ξενόγλωσσος όρος. Σε περίπτωση που έχει καθιερωθεί ο ξενόγλωσσος, σε παρένθεση γράφεται ο ελληνικός (εάν υπάρχει).αετός (leech) : η πλευρά του πανιού από την κορυφή μέχρι το clew
all-round : σκάφος με μεγάλο εύρος χρήσης
άλμπουρο (mast) : ευλύγιστος σωλήνας από κράμα plexiglas και carbon, που περνάει στο μανίκι του πανιού. Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι το μήκος, το ποσοστό % σε carbon και η σκληρότητα (IMCS). Διαιρείται σε δύο κομμάτια.
απλανάριστη πλεύση (non planing) : πλεύση με μικρή ταχύτητα, όπου όλη η γάστρα έχει επαφή με το νερό. H κεντρική καρίνα τότε, είναι απαραίτητη.
αριστερήνεμος (port tack) : πλεύση κατά την οποία ο άνεμος έρχεται από την αριστερή πλευρά του σκάφους.
beach start : τεχνική εκκίνησης του windsurf χωρίς την χρήση του uphaul. Τα πόδια μας ακουμπούν στον πυθμένα της θάλασσας και ανεβαίνουμε στη σανίδα με τη βοήθεια του πανιού.
γάντζος : τον προσαρμόζουμε στην λεκάνη ή στην μέση μας για να γαντζωθούμε από τα γαντζόσχοινα της μάτσας, συνήθως αφού πλανάρουμε
γαντζόσχοινα : ρυθμιζόμενου μήκους σχοινιά, τοποθετημένα στην κάθε πλευρά της μάτσας, που μας επιτρέπουν να γαντζωθούμε αφού πλανάρουμε
γάστρα (hull) : η κάτω πλευρά του σκάφους
γραντί (luff) : η πλευρά του πανιού κατά μήκος του άλμπουρου
clew : η γωνία του πανιού απέναντι από το κατάρτι, όπου εφαρμόζεται το outhaul
camber inducer : διχάλα στο τέλος της μπανέλας που αγκαλιάζει το κατάρτι. Βελτιώνει την καμπύλη του πανιού και το κάνει πιο σταθερό. Μπορεί να υπάρχουν 0 – 5 cambers.
δεξήνεμος (starboard tack) : πλεύση κατά την οποία ο άνεμος έρχεται από την δεξιά πλευρά του σκάφους.
δέστρες (footstraps) : σταθερές θέσεις για τα πόδια μας όταν το σκάφος έχει πλανάρει. Στα εκπαιδευτικά σκάφη και στα μεγάλα raceboards χρησιμοποιούνται και σε απλανάριστη πλεύση.
δευτερόπρυμα : η πλεύση όπου το σκάφος σχηματίζει γωνία περίπου 120-150 μοιρών με τον άνεμο
deep tuttle : είδος fin box (υποδοχή για το φινάκι κάτω από τη σανίδα). Δέχεται μεσαία ή μεγάλα φινάκια, σχεδιασμένα και για απλό "tuttle box".
downhaul : το σύστημα (συνήθως 6:1 ή 8:1) που τεντώνει το γραντί προς τα κάτω. Ρυθμίζει το βάθος του πανιού, την καμπύλη του άλμπουρου και το χαλάρωμα του αετού.
fin : το σταθερό πτερύγιο κάτω από την πρύμη. Μετά το πλανάρισμα παίζει και τον ρόλο της καρίνας. Το μέγεθος και το σχήμα του εξαρτώνται από το είδος του σκάφους, το πλάτος της πρύμης και το μέγεθος του πανιού.
flip : το γύρισμα του πανιού εν πλω, κρατώντας το από το μπροστά άκρο της μάτσας, πχ κατά τη διάρκεια της πότζας.
freeride : μη εξειδικευμένη σανίδα (συνήθως χωρίς κεντρική καρίνα) για γενική χρήση.
freestyle : σανίδα σχετικά μικρού όγκου κατάλληλη για θεαματικές μανούβρες, φιγούρες κλπ.
formula : σκάφος πλάτους 1m και μήκους περίπου 2,30m, χωρίς κεντρική καρίνα, κατάλληλο για αγώνες όρτσα-πρύμα.
full batten : μπανέλες που ξεκινούν από τον αετό και καταλήγουν στο κατάρτι.
funboard : όρος που περιλαμβάνει γενικά όλα τα σκάφη χωρίς κεντρική καρίνα.
καταπέλτης : η εκτόξευση του αναβάτη προς τα εμπρός όταν δεν προλάβει να αντιδράσει σε μια σπιλιάδα.
κατάστρωμα (deck) : η πάνω πλευρά του σκάφους.
κεντρική καρίνα (daggerboard) : το κινητό πτερύγιο, κάτω από το κέντρο της σανίδας. Αποτρέπει την πλάγια κίνηση του σκάφους προς την υπήνεμη κατεύθυνση. Χρειάζεται στην απλανάριστη πλεύση από την πλαγιοδρομία μέχρι τα όρτσα.
κέντρο αντίστασης : το σημείο στο σκάφος μας, όπου εφαρμόζεται η συνισταμένη δύναμη της αντίστασης του σκάφους στο νερό και της υδροδυναμικής δύναμης της καρίνας και του fin.
κέντρο ιστιοφορίας : το σημείο στο πανί μας, όπου εφαρμόζεται η συνισταμένη δύναμη του ανέμου
κεφάλι (top) : η κορυφή του πανιού
κόγχες (rails) : οι πλαϊνές πλευρές της σανίδας
κόμβος (knot) : μονάδα μέτρησης της ταχύτητας στη θάλασσα. 1 κόμβος = 1 ναυτικό μίλι ανά ώρα. Σε κόμβους μετράμε την ταχύτητα των σκαφών και την ένταση του ανέμου.
λασκάρω : χαλαρώνω την τάση ενός σχοινιού
μανίκι (luff tube) : το τμήμα του πανιού που φοριέται στο άλμπουρο
mast track : λούκι, σε κάποιο σημείο του οποίου σταθεροποιείται ο σύνδεσμος
μάτσα (boom) : αλουμινένιος ή carbon οριζόντιος σωλήνας μεταβλητού μήκους, μέσω του οποίου κρατάμε το πανί. Το "κεφάλι" της κλειδώνει πάνω στο κατάρτι, ενώ στην άλλη άκρη της εφαρμόζεται το outhaul.
μπανέλες (battens) : οριζόντιες πήχεις μέσα στο πανί, που το βοηθούν να πάρει την σωστή αεροδυναμική καμπύλη.
μπουκαδούρα : η θαλάσσια αύρα. Τοπικός άνεμος που οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας στεριάς και θάλασσας (το καλοκαίρι) και πνέει από την θάλασσα προς την στεριά.
μπουντούζι : μεταλλικό δακτυλίδι που τοποθετείται σε ένα άνοιγμα του πανιού για να περαστεί από εκεί ένα σχοινί ή ένα σύστημα (downhaul, outhaul)
μπουρίνι : τοπικό καιρικό φαινόμενο με έντονη βροχή και πολύ ισχυρό άνεμο. Μπορεί να εκδηλωθεί και εν μέσω καλοκαιρίας.
όγκος (volume) : o συνολικός όγκος της σανίδας, το πιο βασικό χαρακτηριστικό της. Σανίδες μεγάλου όγκου είναι κατάλληλες για λίγο άνεμο, ενώ μικρού όγκου για ισχυρό άνεμο.
όρτσα (εγγυτάτη) : η πλεύση όπου το σκάφος σχηματίζει την μικρότερη δυνατή γωνία (περίπου 45 μοίρες) με τον άνεμο.
ορτσάρω : στρίβω, μικραίνοντας την γωνία που σχηματίζει το σκάφος με την κατεύθυνση του ανέμου
outhaul : το σύστημα (συνήθως 4:1) που τεντώνει το πανί οριζοντίως πάνω στην μάτσα. Ρυθμίζει το βάθος του πανιού και την θέση (μπροστά ή πίσω) του μέγιστου βάθους.
over powered : συνθήκες όπου ο άνεμος είναι πολύ δυνατός για τον συνδυασμό σκάφους-πανιού που χρησιμοποιούμε, με αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου του σκάφους
πλανάρισμα (planing) : πλεύση με μεγάλη ταχύτητα, όπου μόνο η πρύμη έχει επαφή με το νερό. Η κεντρική καρίνα τότε, δεν χρειάζεται. Σκάφη που έχουν μόνο fin, ταξιδεύουν σωστά μόνο πλαναρισμένα. Σκάφη μεγάλου όγκου με μεγάλα πανιά, πλανάρουν πιο γρήγορα (δηλαδή με λιγότερο άνεμο).
πλαγιοδρομία : η πλεύση όπου το σκάφος σχηματίζει γωνία 90 μοιρών με τον άνεμο
πλώρη : το μπροστά μέρος του σκάφους
ποδιά (foot) : η κάτω πλευρά του πανιού
ποδίζω : στρίβω, μεγαλώνοντας την γωνία που σχηματίζει το σκάφος με την κατεύθυνση του ανέμου
πότζα (υποστροφή) : αλλαγή πορείας, ποδίζοντας, που έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάξει η πλευρά του σκάφους που δέχεται τον άνεμο
ποτήρι : εξάρτημα που βρίσκεται ανάμεσα στο extension και τον σύνδεσμο και ενσωματώνει το σύστημα του downhaul. Πολλές φορές, ποτήρι και extension είναι ένα εξάρτημα.
πραγματικός άνεμος : ο άνεμος που αντιλαμβάνεται και μετρά ένας ακίνητος παρατηρητής
προέκταση (extension) : αλουμινένιος ή carbon σωλήνας που τοποθετείται στη βάση του άλμπουρου για να το προεκτείνει και να ταιριάξει ακριβώς το γραντί του πανιού.
πρύμα : η πλεύση όπου το σκάφος σχηματίζει γωνία 180 μοιρών με τον άνεμο
πρύμη : το πίσω μέρος του σκάφους
pumping : απότομα τραβήγματα στο πανί με σκοπό την δημιουργία φαινόμενου ανέμου και την αύξηση της ταχύτητας της σανίδας. Η τεχνική αυτή αφορά κυρίως την απλανάριστη πλεύση και μας βοηθάει να πλανάρουμε πιο γρήγορα.
raceboard : σκάφος επιδόσεων, μήκους 3,70-3,80m, με κεντρική καρίνα και ρυθμιζόμενο mast track. Κατάλληλο για αγώνες όρτσα-πρύμα σε σχεδόν οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες
rig (αρματωσιά) : το συναρμολογημένο πανί με το κατάρτι, την μάτσα και όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα
riging (αρματώνω) : συναρμολογώ το rig στην στεριά. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον όρο "triming".
rocker : μέγεθος που εκφράζει την κλίση της πλώρης (ή και της πρύμης) προς τα πάνω. Πχ ένα σκάφος με flat rocher έχει τελείως επίπεδη γάστρα.
σεγόντο: αλλαγή της φοράς του ανέμου προς την πρύμη του σκάφους μας
slalom : εξοπλισμός windsurfing για μεγάλες ταχύτητες σε ευθείες πορείες (συνήθως πλαγιοδρομία ή δευτερόπρυμα)
sofrano (προσήνεμος) : η πλευρά από όπου έρχεται ο άνεμος
σπιλιάδα : απότομη ριπή ανέμου (φαίνεται στην θάλασσα από την αλλαγή του χρώματος και της υφής του νερού)
spin out : στολάρισμα του fin. Καταστροφή της υδροδυναμικής λειτουργίας του fin (σε πλαναριστή πλεύση) όταν για κάποιο λόγο το πιέσουμε απότομα και δυνατά προς την υπήνεμη πλευρά.
stavento (υπήνεμος) : η πλευρά όπου κατευθύνεται ο άνεμος (το πανί μας είναι πάντα stavento)
σύνδεσμος (mast foot) : το εξάρτημα που συνδέει το rig με το σκάφος. Βιδώνεται σε μια σταθερή θέση του mast track. Στα raceboards μπορεί να μετακινείται εν πλω.
tack (αναστροφή) : αλλαγή πορείας, ορτσάροντας, που έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάξει η πλευρά του σκάφους που δέχεται τον άνεμο
tack : η γωνία του πανιού που εφαρμόζεται το downhaul
τριμάρω : κάνω μια μικρή ρύθμιση στο πανί μου (πχ. φερμάρω το outhaul). Δεν πρέπει να συγχέεται με το "riging".
tuttle : είδος fin box (υποδοχή για το φινάκι κάτω από τη σανίδα). Δέχεται μεσαίου μεγέθους φινάκια.
twist : ο αετός του πανιού από την κορυφή μέχρι κάποιο σημείο -πρέπει να- ανοίγει προς τα έξω (stavento), ενώ από εκεί και κάτω -πρέπει να- κλείνει προς τα μέσα. Αυτό οφείλεται στην διαφορά έντασης και διεύθυνσης του φαινόμενου ανέμου ψηλά και χαμηλά (κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας είναι μικρότερης έντασης λόγω τριβής). Το twist είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του πανιού και ρυθμίζεται με το downhaul.
υβριδικό (hybrid) : νέου τύπου raceboard, μήκους περίπου 3,0m και πλάτους περίπου 80cm, με κεντρική καρίνα και ρυθμιζόμενο mast track.
under powered : συνθήκες όπου ο άνεμος έχει μικρή ένταση για τον συνδυασμό σκάφους-πανιού που χρησιμοποιούμε, με αποτέλεσμα να πλανάρουμε ή/και να μένουμε πλαναρισμένοι με δυσκολία
uphaul (σχοινί εκκίνησης) : το σχοινί που τραβάμε για να σηκώσουμε από το νερό το rig
US box : είδος fin box (υποδοχή για το φινάκι κάτω από τη σανίδα). Δέχεται μικρού μεγέθους φινάκια.
φαινόμενος άνεμος : ο άνεμος που δεχόμαστε όταν κινούμαστε (πχ με την σανίδα μας). Είναι η συνισταμένη του πραγματικού ανέμου και του ανέμου που δημιουργείται λόγω της κίνησης. Στα όρτσα και την πλαγιοδρομία ο φαινόμενος είναι μεγαλύτερος από τον πραγματικό, ενώ στις ανοικτές πλεύσεις συμβαίνει το αντίθετο.
φάτσα: αλλαγή της φοράς του ανέμου προς την πλώρη του σκάφους μας
φερμάρω : τεντώνω, τραβάω ένα σχοινί
water start : τεχνική εκκίνησης του windsurf σε βαθιά νερά χωρίς την χρήση του uphaul. Είμαστε στο νερό και ανεβαίνουμε στη σανίδα με τη βοήθεια του πανιού.
wave : σκάφος μικρού όγκου κατάλληλο για ισχυρό άνεμο και άλματα στα κύματα
windsurfing : εξαιρετικά διαδεδομένο και δημοφιλές άθλημα σε όλον τον κόσμο. Η αίσθησή του δεν μπορεί να συγκριθεί με καμμία άλλη νόμιμη δραστηριότητα. Στην Ελλάδα παραμένει άγνωστο για τους περισσότερους και θεωρείται ακριβό και επικίνδυνο!!! Διώκεται συστηματικά από τις αρχές, τους εποχιακούς παράνομους καταληψίες των παραλιών και τους πελάτες τους.

Source: http://www.windtherapy.gr

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.