Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν συνθετική μορφή της χοληστερόλης HDL, γνωστής ως ‘καλή’ χοληστερόλη και ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων της ‘κακής’ χοληστερόλης.

Η ουσία, έχει ένα μικροσκοπικό πυρήνα από χρυσό και παρασκευάστηκε χρησιμοποιώντας τη νανοτεχνολογία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έχει τη δυνατότητα να απαλλάσσει τον οργανισμό από την υπερβάλλουσα ‘κακιά’ χοληστερόλη.

Η ιδέα πίσω από την ανακάλυψη είναι πως κάποιος θα λαμβάνει την ουσία, την οποία θα αποβάλλει με τα ούρα, σύμφωνα με τον Chad Mirkin του Πανεπιστημίου του Northwestern στο Σικάγο. Όπως δήλωσε ο ερευνητής, η ουσία καθρεπτίζει το μέγεθος και τη δομή της χοληστερόλης HDL.
Έχει σχεδιαστεί να ελκύει και να αιχμαλωτίζει την ‘κακιά’ χοληστερόλη, LDL, που συσσωρεύεται στις αρτηρίες και μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι στατίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της ‘LDL’  έχουν όμως μικρή δράση όσον αφορά την αύξηση των επιπέδων της προστατευτικής χοληστερόλης HDL. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα είναι ένα υλικό που δεν θα έχει παρενέργειες και θα επιτρέπει το αποτέλεσμα στο οποίο δεν μπορούν να φτάσουν οι στατίνες, δηλαδή να αυξήσουν το επίπεδο της HDL, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναστρέψει τη βλάβη και τις πλάκες που ήδη υπάρχουν.

Η HDL είναι ένα φυσικό νανοσωματίδιο που μιμήθηκε με επιτυχία η ερευνητική ομάδα, δήλωσε ο Mirkin. Δήλωσε ότι ο χρυσός είναι ιδανικό υλικό, λόγω του σχήματός του και της ευκολίας με την οποία διαμορφώνεται, ενώ δεν είναι τοξικός.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής, ο χρυσός ήδη χρησιμοποιείται στη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Ο Mirkin εξετάζει σε ζώα τη συνθετική χοληστερόλη HDL. Αν η ουσία συνδεθεί με τη χοληστερόλη και τη μειώσει αποτελεσματικά και καταφέρει να αναστρέψει τη βλάβη των πλακών θα είναι θεαματική εξέλιξη, σύμφωνα με τον ερευνητή.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Chemical Society’.

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.