«Βροχή αστεριών» σήμερα από τις Διδυμίδες

  • Home
  • News
  • «Βροχή αστεριών» σήμερα από τις Διδυμίδες

«Βροχή αστεριών» σήμερα από τις Διδυμίδες

Βροχή αστεριών υπόσχεται για απόψε ο ουρανός στους λάτρεις της νύχτας καθώς οι Διδυμίδες θα επιτρέψουν στους ξενύχτηδες το γνωστό ευχολόγιο. Οι Διδυμίδες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στα μέσα του 19ου αιώνα και πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων. Συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 16 Δεκεμβρίου αλλά το φαινόμενο κορυφώνεται στις 13 του μήνα και η καλύτερη ώρα για την παρατήρηση του θα είναι από τις 2 έως τις 3 τα ξημερώματα.

Ο ρυθμός με τον οποίο πέφτουν αναμένεται να είναι περίπου 50-60 την ώρα, αλλά στην περίπτωση που ο ουρανός είναι πολύ σκοτεινός μπορούν να παρατηρηθούν ακόμα και 100-120 διάττοντες αστέρες στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ η ταχύτητα που αναπτύσσουν φτάνει τα 35 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Διδυμίδες (Από astronomia.gr)

Οι Διδυμίδες είναι μία βροχή διαττόντων που οφείλεται στον αστεροειδή 3200 Phaethon . Ακτινοβόλο σημείο της βροχής, είναι ο αστερισμός των Διδύμων, όπως υποδηλώνεται και από το όνομά της. Το μέγιστο της βροχής παρακολουθείται στις 13 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου, ενώ Διδυμίδες παρατηρούνται γενικά μεταξύ των 7 έως 15 Δεκεμβρίου. Ο ωριαίος ρυθμός μπορεί να φτάσει τα 100 μετέωρα ανά ώρα.

Συντεταγμένες ακτινοβόλου σημείου στο μέγιστο:

  • Ορθή Αναφορά: 07h 28m
  • Απόκλιση: +32
Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.