Ο επιχειρηματίας Θ. Φέσσας, ιδιοκτήτης της εταιρείας πληροφορικής Infoquest, σπάει την κακομοιριά του επιχειρείν και επενδύει μέσα στην κρίση, διεκδικώντας την εταιρεία Rainbow. Για την ακρίβεια, όχι τόσο την επιχείρηση όσο το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο, την αντιπροσωπεία των προϊόντων της αμερικανικής Apple που έχει η Rainbow.

Ο ίδιος, αφού άντλησε μετρητά από την πώληση της τέταρτης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (πούλησε ακριβά την Q στη Wind), φαίνεται να αντλεί και δύναμη αντιστεκόμενος στη φθίνουσα πορεία του κλάδου χονδρικής πώλησης ειδών πληροφορικής και των κάποτε ισχυρών ανταγωνιστών του, των «Θανάσηδων» -συνηθίζεται να αποκαλούνται έτσι οι Θανάσης Αθανασούλης (Altec) και Θανάσης Πουλιάδης (Πουλιάδης και Συνεργάτες). Εχει συνεπώς καταστεί Νο 1 στη χονδρική πώληση και ελπίζει να πάρει και το μονοπώλιο της Apple, γιατί περί μονοπωλίου πρόκειται. Και ίσως γι’ αυτό ο σημερινός ιδιοκτήτης της Rainbow, ο 53χρονος πολιτικός μηχανικός Γ. Βάμιαλης, βασικός μέτοχος με 80%, να μη θεώρησε χρήσιμο να ασχοληθεί με την προβολή της εταιρείας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις του Θ. Φέσσα με τον ιδιοκτήτη της Rainbow είναι σε καλό δρόμο, αλλά η συμφωνία δεν έχει κλείσει. Θα χρειαστεί να προσπεραστούν δύο εμπόδια: το πρώτο είναι η τιμή και το δεύτερο η έγκριση της Apple για την αλλαγή της αντιπροσωπείας.

Σε ό,τι αφορά την τιμή, εάν ο Γ. Βάμιαλης έχει υψηλές απαιτήσεις σε ρευστό και μόνο, τότε πιθανώς να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία. Ο ίδιος έχει μαζί του την τύχη, καθώς η Rainbow είναι από τις επιχειρήσεις που τα οικονομικά τους μεγέθη ανέβηκαν σημαντικά το 2008 (η οικονομική χρήση έληξε τον Ιούνιο του 2008).

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 30%, στα 24 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν, στα 1,434 εκατ. ευρώ -όχι γιατί η Rainbow έκανε μεγάλες επενδύσεις ή εξαγορές, αλλά γιατί πούλησαν παγκοσμίως τα προϊόντα Apple.

Η κερδοφορία μάλιστα στον τελευταίο ετήσιο ισολογισμό φαίνεται πως δύσκολα επαναλαμβάνεται λόγω της κρίσης και είναι η μεγαλύτερη μετά φόρων κερδοφορία που συναντά στους ισολογισμούς της εταιρείας από τότε που μπήκε στην τότε Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το 2001.

Ισως και από την ίδρυσή της, το 1985, όταν ο βασικός της μέτοχος, Γ. Βάμιαλης, μαζί με τη σύζυγό του, ίδρυσε την εταιρεία. Για το δεύτερο θέμα, δηλαδή την έγκριση από την αμερικανική Apple για την αλλαγή της διανομής και το πέρασμά της στην Infoquest, ίσως να μην υπάρχει πρόβλημα, καθώς η αλλαγή χεριών της αντιπροσωπείας είναι θέμα χρόνου. Ο κ. Βάμιαλης φέρεται αποφασισμένος να πουλήσει για προσωπικούς λόγους, είτε στον Θ. Φέσσα, είτε σε άλλον επιχειρηματία του κλάδου.

Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.