Όλο και περισσότερος κόσμος στις μέρες μας έχει στραφεί σε διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και γλουτένη. Σε αυτό το αφιέρωμα θα ασχοληθούμε με το εναλλακτικό αλεύρι, το οποίο εμφανίζεται δειλά δειλά στα ράφια των καταστημάτων.
Αλεύρι από σπόρους κάνναβης
Προφανώς και θα μιλήσουμε για το αλεύρι κάνναβης, το οποίο δεν περιέχει φυσικά κάποια ουσία που προκαλεί παραισθήσεις. Παράγεται από τους σπόρους κάνναβης έπειτα από την εξαγωγή του ελαίου κάνναβης.
Από τις σημαντικότερες ιδιότητές του είναι η ελεύθερη γλουτένης σύνθεσή του, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Είναι από τα τρόφιμα που συναντάμε ω-6 και ω-3 λιπαρά, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για τον οργανισμό. Επιπλέον είναι γεμάτο με μαγνήσιο, φυτοστερόλες, ασκορβικό οξύ, β-καροτένιο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη και καλή πηγή βιταμίνης Ε.
Η γεύση του θυμίζει ξηρούς καρπούς, όμως μπορεί να αντικαταστήσει μόνο το 10-20% του κανονικού αλευριού στις παρασκευές, διαφορετικά το αποτέλεσμα δεν θα είναι εύγευστο.
Αλεύρι κόκκινης φακής
Το αλεύρι κόκκινης φακής δίνει στο φαγητό μια γλυκιά νότα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Είναι επίσης πλούσιο σε φιλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ενώ και αυτό δεν περιέχει γλουτένη. Μπορεί να αντικαταστήσει το 50% του κανονικού αλευριού στην παρασκευή ζύμης.
Στην αγορά θα βρείτε και ζυμαρικά που χρησιμοποιούν αλεύρι φακής, όπως και αλεύρι από ρεβιθιά.
Αλεύρι από ξηρούς καρπούς
Το πιο διαδεδομένο αλεύρι από ξηρούς καρπούς είναι του αμύγδαλου, αφού μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα με το αλεύρι σίτου στις συνταγές.
Στην αγορά πλέον θα συναντήσετε αλεύρι από σπόρους κολοκύθας και καρύδας. Μπορούν να αντικαταστήσουν μέχρι και 100% το αλεύρι σίτου εάν επιθυμούμε να φτιάξουμε μια συνταγή χωρίς γλουτένη. Οι θρεπτικές τους ιδιότητες είναι πολλές, όπως όλοι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε. Τους ξηρούς καρπούς μπορούμε να τους κάνουμε εύκολα αλεύρι και μόνοι μας με τη χρήση ενός μύλου ή μπλέντερ.
Πολλές χρήσεις στη μαγειρική
- Τα παραπάνω σκευάσματα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ψωμί, κέικ, μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα.
- Στις σούπες και για να δέσετε σάλτσες
- Στο γιαούρτι μαζί με δημητριακά, σε χυμούς και smoothie.
- Στο πανάρισμα ή στις συνταγές όπου χρησιμοποιείτε φρυγανιά.
- Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας καλό θα ήταν να τα αποθηκεύετε αεροστεγώς, γιατί τα έλαια τους αλλοιώνονται.