Στο νοτιοανατολικό άκρο του Νομού Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός Έβρος που χύνεται στο Θρακικό Πέλαγος σχηματίζει ένα πλούσιο δέλτα, έναν υγρότοπο διεθνούς σημασίας, συνολικής έκτασης 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 

Η μεγάλη ποικιλία τύπων βλάστησης του Δέλτα Έβρου συνθέτει ένα ποικιλόμορφο μωσαϊκό. Η σπάνια χλωρίδα και πανίδα που χαρακτηρίζουν την περιοχή οφείλονται στις επιδράσεις που δέχεται ο υγρότοπος εξαιτίας της πλεονεκτικής γεωγραφικής του θέσης. 
Το Δέλτα  Έβρου φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία πουλιών και ζώων, μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί εδώ 316 είδη πουλιών, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος αν συγκριθεί με το σύνολο των ειδών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα (425 είδη).
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αξία του υγρότοπου τόσο για τη μετανάστευση, όσο και για το ξεχειμώνιασμα πολλών ειδών της ορνιθοπανίδας. Τον χειμώνα δεκάδες χιλιάδες υδρόβια πουλιά, που προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα. Την εποχή αυτή, μπορεί κανείς να θαυμάσει εκατοντάδες φοινικόπτερα και κύκνους και χιλιάδες πάπιες να τρέφονται στις λιμνοθάλασσες του δέλτα, ενώ το σούρουπο να μετακινούνται προς τις ακτές.
Μεγάλος είναι επίσης και ο αριθμός των πουλιών που χρησιμοποιούν τον υγρότοπο ως ενδιάμεσο σταθμό κατά τις μεταναστεύσεις τους από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα. Ανάμεσα στα είδη που διέρχονται από το Δέλτα  Έβρου ξεχωρίζουν ο ροδοπελεκάνος, η χαλκόκοτα, η χουλιαρομύτα, ο αργυροπελεκάνος, ο νανόγλαρος, και το μαυρογλάρονο, με πιο σημαντική τη παρουσία της λεπτομύτας, ενός από τα πιο σπάνια είδη πουλιών στον κόσμο.

Στην Τραϊανούπολη, σε απόσταση μόλις 14 χλμ. ανατολικά της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται το Κέντρο πληροφόρησης Δέλτα Έβρου, έδρα του φορέα διαχείρισης του Εθνικού πάρκου Δέλτα Έβρου, όπου λειτουργεί έκθεση και ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για την προβολή ταινιών και διαφανειών και εκθετήριο. Με αφετηρία την Τραϊανούπολη και τις Φέρες οργανώνονται ξεναγήσεις ομάδων επισκεπτών σε επιλεγμένες χερσαίες άλλα και υδάτινες διαδρομές στο Δέλτα του Έβρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κέντρο πληροφόρησης Δέλτα Έβρου : Τηλ 25510 61000
Τουριστικό κέντρο Φερών : Τηλ 25550 24310

MAIL : info@evros-delta.gr 
SITE : www.evros-delta.gr , www.feres.gr , www.mitnet.gr

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.