Μεγάλη άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία το διήμερο (25 και 26/07), καθώς θερμές μάζες από την Αφρική, θα κάνουν τον υδράργυρο να χτυπήσει «κόκκινο», αφού τα θερμόμετρα θα δείχνουν έως και 43 βαθμούς κελσίου. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα.

 

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο, η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 41 – 43 βαθμούς στην ηπειρωτική χώρα, ενώ στη νησιωτική χώρα, θα φτάσει στους 37 – 39 βαθμούς κελσίου.

Την Κυριακή, στη δυτική και βόρεια Ελλάδα ο υδράργυρος θα σταματήσει την ανοδική του πορεία στους 37 – 39 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα θα σκαρφαλώσει στους 41 – 43 και στοΑιγαίο στους 38 – 40 βαθμούς κελσίου.

Πώς θα προφυλαχτούμε από τον καύσωνα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείαςκαι Πρόνοιαςκαι το ΕΚΑΒ, συνιστούν :

Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολλή ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.

Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.

Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.

Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.

Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

Νεογνά και βρέφη

Τα νεογνά συνιστάται να είναι όσο πιο ελαφρά ντυμένα γίνεται, ενώ προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και ακάλυπτα.

Στην πολλή ζέστη, καλό είναι να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα κι άλλα υγρά, όπως νερό και χαμομήλι.

Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Ηλικιωμένοι

Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στην μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.

Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυόροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.

Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.

Τέλος, οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.