Ο νομός Λέσβου, είναι ένας από τους τρεις Νομούς της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Αποτελείται από τρία νησιά. Τη Λέσβο, τη Λήμνο και το νησάκι Αγ. Ευστράτιος.

Λέσβος

Το νησί της αρμονίας και της ομορφιάς. Έχει έκταση 1630 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί, πολύ κοντά στα Βορειοδυτικά παράλια της Τουρκίας. Απέχει από την Αθήνα, 180 μίλια
Όλη η Λέσβος εκτός από το δυτικό της τμήμα είναι κατάφυτη από ελαιόδεντρα, πεύκα , βελανιδιές, καστανιές κ.α. Αυτή η βλάστηση, χάρη στα πολλά τρεχούμενα νερά, δημιούργησε μαγευτικά τοπία. Έχει δύο πανέμορφους κόλπους – Γέρας και Καλλονής – που προσδιορίζουν το μοναδικό της σχήμα.
Στο δυτικό της τμήμα που είναι άγονο, υπάρχουν ακόμα έντονα τα σημάδια της ηφαιστειακής δραστηριότητας πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Εκεί βρίσκεται και το μοναδικό στην Ευρώπη απολιθωμένο δάσος, επίτιμο μέλος των ΄΄EUROPEAN GEOPARKS΄΄.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μυτιλήνη.
Τουριστικές περιοχές με όμορφες παραλίες θεωρούνται ο Μόλυβος ή Μήθυμνα, η Καλλονή, το Πλωμάρι, η Ερεσός, η Πέτρα, η Άναξος, τα Βατερά, η Θερμή κ.α
Τα αξιοθέατα του νησιού είναι μοναδικά. Εκτός από το συναρπαστικό του φυσικό περιβάλλον  τις ιαματικές πηγές και τις πολλές και μεγάλες αμμώδης παραλίες, άκρως ενδιαφέροντα είναι τα διάσπαρτα απολιθώματα φυτών και ζώων εκατομμυρίων ετών, τα μουσεία, οι εκκλησίες, τα κάστρα, τα μοναστήρια, οι παραδοσιακοί οικισμοί, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα κτίρια με την εξαιρετική αρχιτεκτονική κ.α.
Ο πολιτισμός, η ιστορία, οι τέχνες, και η πνευματικότητα, είναι τα χαρακτηριστικά που κυριαρχούν σε αυτή τη περιοχή του Αιγαίου.
Εδώ γεννήθηκε η αρχαία λυρική ποιήτρια, η Σαπφώ και οι ποιητές Αλκαίος και Αρίων, ο Τέρπανδρος ο οποίος πρώτος μελέτησε στην αρχαιότητα το περιβάλλον, ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, ο τιμημένος με Νόμπελ λογοτεχνίας Οδυσσέας Ελύτης, και πολλοί άλλοι λογοτέχνες, ζωγράφοι και ποιητές
Η ηλιοφάνεια και το ήπιο κλίμα του νησιού είναι μοναδικά στην Ελλάδα.
Τέλος μπορούμε να πούμε ότι η Λέσβος προσφέρετε όλο το χρόνο για αξέχαστες διακοπές και ήρεμες περιηγήσεις, αφού συνδυάζει τη φύση με τον πολιτισμό, την γαστρονομία με την διασκέδαση και τις καταπληκτικές παραλίες με τις οικογενειακές εγκαταστάσεις φιλοξενίας.

 
Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.