Εχουν υπερχειλισει στη Βουλγαρία δύο φράγματα του Αρδα

Δευτέρα, 19.11.07

Σε επιφυλακή παραμένουν οι αρχές στον Εβρο, καθώς υπάρχει φόβος για νέες πλημμύρες λόγω των μεγάλων όγκων νερού στον ποταμό Αρδα, ενώ οι βουλγαρικές αρχές έχουν προειδοποιήσει τις ελληνικές για την ανησυχητική άνοδο της στάθμης του ποταμού. Οπως μεταδίδει το κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας, ήδη ξεχειλίζει από την Κυριακή ένα από τα τρία φράγματα του Αρδα επί βουλγαρικού εδάφους, το φράγμα «Ιβάιλοφγραντ», από τα μεσάνυχτα ξεχειλίζει και το δεύτερο φράγμα, «Κάρτζαλη», ενώ τη Δευτέρα γέμισε και το τρίτο φράγμα, «Στουντέν Κλάντενετς» (Κρυοπήγαδο).

Τις πληγές του από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν από το βράδυ της Παρασκευής την περιοχή μετρά από σήμερα ο Νομός Ροδόπης. Από χθες το βράδυ οι καιρικές συνθήκες παρουσιάζουν ύφεση με συνέπεια την υποχώρηση των νερών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Τα συνεργεία του Συντονιστικού Οργάνου παραμένουν σε επίκαιρα σημεία, σε ολόκληρο το μήκος του Νομού, ενώ το κύριο επαρχιακό δίκτυο του Νομού Ροδόπης παραμένει ανοικτό.

Σήμερα τα σχολεία στο Νομό Ροδόπης λειτούργησαν κανονικά και οι απουσίες μαθητών που δεν μπορούν να μετακινηθούν θα δικαιολογηθούν. Ταυτόχρονα το μεσημέρι στη Νομαρχία θα γίνει σύσκεψη υπό το Νομάρχη Ροδόπης στην οποία έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλοι οι Δήμαρχοι -Κοινοτάρχες και οι βουλευτές του Νομού, προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση, να συμφωνηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων και να γίνει ενημέρωση για τον τρόπο καταγραφής των ζημιών και χορήγησης αποζημιώσεων.

Ο Δήμος Κομοτηνής ενημερώνει τους δημότες του που έχουν υποστεί ζημίες στην κύρια κατοικία τους και έχει καταστραφεί το νοικοκυριό τους, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων της 17ης και 18ης Νοεμβρίου, ότι προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ βοηθήματος 586 ευρώ από την Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας.

Για την καταβολή του βοηθήματος απαιτείται η υποβολή αίτησης στον Δήμο Κομοτηνής μαζί με την οποία υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά : Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας, εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, λογαριασμός ΔΕΗ-ΟΤΕ, υπεύθυνη δήλωση του 1599/1986, η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε ήδη από χθες και θα συνεχιστεί και τις επόμενες εργάσιμες ημέρες.

Η έντονη βροχόπτωση, που έπληξε το νομό Ροδόπης, το Σαββατοκύριακο, άφησε πίσω της δεκάδες πλημμυρισμένες οικίες και κατέστρεψε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα το ύψος των υδάτων ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Με απόφαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου και με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, της ΕΜΑΚ και της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας εκκενώθηκαν τα χωριά Μελέτη και Λαμπρό και ο οικισμός του Ηφαίστου, ενώ σε συγγενικά τους πρόσωπα φιλοξενήθηκαν και κάτοικοι του χωριού Νέα Καλλίστη, που επίσης δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα από την έντονη βροχόπτωση.Οι κάτοικοι της Μελέτης πέρασαν το βράδυ του Σαββάτου στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αιγείρου και του Ηφαίστου στο Κλειστό Γυμναστήριο Κομοτηνής, όπου με τη βοήθεια της Πρόνοιας μοιράστηκαν κλινοσκεπάσματα στους πλημμυροπαθείς.

Πολλές ζημιές σε καλλιέργειες και σπίτια σημειώθηκαν και στα χωριά Σάλπη, Παλλάδιο, Διαλαμπή και Κοπτερό ενώ πνίγηκαν αιγοπρόβατα στο Μικρό Κρανοβούνιο και εγκλωβίστηκαν δεκάδες ζώα σε ποιμνιοστάσιο κοντά στον ποταμό Φιλιουρί.

Στην πόλη της Κομοτηνής τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως στην οδό Μαραθώνος.Οι άνδρες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν 3 κτηνοτρόφους από την περιοχή των Υφαντών, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία Κομοτηνής δέχτηκε συνολικά περισσότερες από 300 κλήσεις.

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.