Η ρακή ή τσικουδιά, η διάφανη μυρωδάτη «κυρία» της Κρήτης, δένει αρμονικά με το χρυσαφί γεμάτο αρώματα πευκόμελο, και το αποτέλεσμα είναι ένα ποτό εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, το γνωστό σε όλους ρακόμελο!

Tο ρακόμελο λόγω των δύο βασικών του συστατικών, την τσικουδιά και το μέλι προσφέρει στον οργανισμό τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών.
Η τσικουδιά, προϊόν μονής απόσταξης από τα στράφυλλα, τα πατημένα δηλαδή σταφύλια που παραμένουν 40 μέρες σε βαρέλια όπου γίνεται η ζύμωση, είναι ιδιαίτερα χωνευτική ειδικά μετά από ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα, αλλά και εφόσον ζεσταθεί, προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο.
Είναι επίσης καταπραϋντική σε διάφορες μορφές κρυολογημάτων.
Η αλκοολική δύναμη της τσικουδιάς ποικίλλει ανάλογα με τις προτιμήσεις του παραγωγού, ενώ κυμαίνεται από 42-58 αλκοολικούς βαθμούς ( Vol%).

Το μέλι, ιδιαίτερα σημαντικό τρόφιμο για τον άνθρωπο, αφού περιέχει φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.

Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, προστατεύει από έλκη κ γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ ανακουφίζει από τον έντονο βήχα και ερεθισμό του λαιμού.
Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ένζυμα και αμινοξέα, προσφέροντας πολλά ακόμα οφέλη στον οργανισμό. Το μέλι αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στα τρόφιμα συμμάχους της καλής υγείας, αλλά και της μακροζωίας.

Ποια είναι όμως η συνταγή για το εξαιρετικό αυτό ποτό;

  • 150ml τσικουδιά
  • 40 γραμμάρια μέλι (κατά προτίμηση πευκόμελο δεν θολώνει και δίνει κεχριμπαρένιο χρώμα)
  • 3 ξυλάκια κανέλας (Κεϋλάνης κατά προτίμηση) 
  • 4-5 γαρύφαλλα (καρφάκια)

Ζεσταίνετε σε ένα μπρίκι την τσικουδιά με την κανέλα και τα γαρύφαλλα και προσθέτετε το μέλι. Αφήνετε το ρακόμελο σε σιγανή φωτιά για περίπου 5-7 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με ένα ξύλινο κουτάλι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφαιρέστε την κανέλα και τα γαρύφαλλα.

Και μια δεύτερη συνταγή:

  • 200ml ρακί / τσικουδιά
  • 6 καρφάκια γαρίφαλο
  • 5 κουταλάκια σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • 4 ξύλα κανέλας
  1. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία σε ένα μικρό κατσαρολάκι τη ρακί φροντίζοντας να μην αρχίσει να βράζει γιατί τότε θα εξατμιστεί το οινόπνευμα
  2. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και το μέλι ανακατεύοντας απαλά να διαλυθεί
  3. Μόλις διαλυθεί το μέλι αποσύρουμε από τη φωτιά
  4. Το καταναλώνουμε ζεστό ή το αποθηκεύουμε μόλις κρυώσει σε γυάλινα μπουκαλάκια, το σουρώνουμε και το φυλάμε στο ψυγείο.

Και μην ξεχνάτε, το ρακόμελο πίνεται ζεστό!

Στην υγεία σας!

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.