Τι είναι το VDSL; 

To VDSL (Very high-bitrate/high speed DSL) είναι το πιο γρήγορο ασύμμετρο DSL (υπάρχει και συμμετρικό DSL) και αποτελεί έναν συνδυασμό των χάλκινων καλωδίων του τοπικού βρόχου με την λεγόμενη οπτική ίνα στο πεζοδρόμιο που εξυπηρετεί μερικές δεκάδες σπίτια στη γειτονιά -θεωρείται μια σχετικά καλή μέθοδος για να περάσει κανείς από το ADSL στα δίκτυα επόμενης γενιάς. Το VDSL επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών που απαιτούν υψηλό εύρος ζώνης, όπως η τηλεόραση υψηλής ανάλυσης, το ψηφιακό βίντεο ή η διασύνδεση απομακρυσμένων εταιρικών δικτύων. 

VDSL σε 165 περιοχές της χώρας από τον ΟΤΕ έως τον Μάιο 

Επεκτείνεται το δίκτυο VDSL του ΟΤΕ σε ολόκληρη τη χώρα έως τον Μάιο και θα φτάσει συνολικά τα 165 σημεία δίνοντας, έτσι, στην δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαμβάνουν ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο έως και 50 Mbps. 

Και, όμως, ο ΟΤΕ, ο οποίος καλεί πλέον τις υπόλοιπες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες να δραστηριοποιηθούν εμπορικά στην VDSL, παραμένει ο μόνος πάροχος που δεν μπορεί να πουλήσει υπηρεσίες μέσω του δικτύου του. 

Προ ημερών, ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος ζήτησε με επιστολή του προς τους εναλλακτικούς παρόχους να ξεκινήσουν την διάθεση υπηρεσιών VDSL, μέσω του δικτύου του, σε συνέχεια της έγκρισης των τιμών χονδρικής από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). 

Ο ΟΤΕ, που επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕΤΤ για αργοπορία στην έγκριση των τιμών λιανικής που έχει προτείνει στον Ρυθμιστή, επισημαίνει ότι εδώ και 2,5 χρόνια επενδύει για υπηρεσίες VDSL, και, όμως, «του απαγορεύουν τη λιανική διάθεση των υπηρεσιών αυτών στους πολίτες». 
Στην επιστολή περιγράφονται οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου σύμβασης μεταξύ του ΟΤΕ και του παρόχου για διάθεση υπηρεσιών VDSL, καθώς και οι περιοχές στις οποίες θα είναι διαθέσιμες οι νέες ταχύτητες έως 50 Mbps, τόσο από το Αστικό Κέντρο του ΟΤΕ όσο και από τους Υπαίθριους Κατανεμητές (KV). 

Ειδικότερα, αυτές είναι: 

– Εκατόν εξήντα πέντε περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπου θα έχει εγκατασταθεί μέχρι τον Μάιο, τεχνολογία VDSL από το Αστικό Κέντρο 

– Περιοχές που έχουν ήδη εγκατεστημένη τεχνολογία VDSL σε Υπαίθριους Κατανεμητές (KV): Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καλκάνη Σερρών, Ξάνθη, Αμπελόκηποι (Ζωγράφου), Βούλα, Καλαμάκι 

– Περιοχές με πρόβλεψη για εγκατάσταση το Α' 6μηνο του 2012 τεχνολογίας VDSL σε Υπαίθριους Κατανεμητές (KV): Βουλιαγμένη, Τερψιθέα, Γλυφάδα, ΒΙ.ΠΕ. Ασπροπύργου, Σέρρες (Νέο Σούλι). 

«Ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2010 επενδύσεις για να προσφέρει μεγαλύτερες ευρυζωνικές ταχύτητες. Σήμερα, οι υπόλοιποι πάροχοι μπορούν να διαθέσουν υπηρεσίες VDSL εκμεταλλευόμενοι τις επενδύσεις του ΟΤΕ, ενώ 2,5 χρόνια μετά, στον ΟΤΕ δεν έχει ακόμη επιτραπεί να διαθέσει υπηρεσίες VDSL στο καταναλωτικό κοινό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του οργανισμού. 

Ο ΟΤΕ έχει αποστείλει στην ΕΕΤΤ τις προτεινόμενες τιμές λιανικής: 

Ταχύτητα Πρόσβασης /Up () 

19,90 ευρώ / μήνα έως 30 Mbps Down / έως 2,5 Mbps Up 
29,90 ευρώ / μήνα Έως 50 Mbps Down / έως 5 Mbps Up 

«Ο ΟΤΕ αναμένει ακόμη από την ΕΕΤΤ την έγκριση των λιανικών τιμών του για VDSL από τα Αστικά Κέντρα. Σε συνέντευξη τύπου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στις 13/2, έγινε λόγος, σύμφωνα με τον Τύπο, για «έγκριση των τιμών λιανικής του ΟΤΕ από το Α/Κ εντός των επόμενων εβδομάδων», κάτι που ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί» σημειώνεται. 
«Ο ΟΤΕ είναι υποχρεωμένος να περιμένει 6 μήνες από την έγκριση των τιμών χονδρικής πριν τη διάθεση λιανικών υπηρεσιών VDSL από τους Υπαίθριους Κατανεμητές (KV)» καταλήγει η ανακοίνωση. 

 

Πηγές: 
http://tech.in.gr/short-news/?aid=1231140162 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=448410

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.