Σύμφωνα με έρευνα νευροεπιστημόνων του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μια βόλτα στη φύση για περίπου μία ώρα μπορεί να βελτιώσει μέχρι και 20% τη μνήμη και την ικανότητα προσοχής του ανθρώπου.
Στην έρευνα αυτή οι ερευνητές ασχολήθηκαν με την μελέτη των οφελών που παρουσιάζονται από την επαφή του ανθρώπου με τη φύση και ως αποτέλεσμα αυτής ήταν το συμπέρασμα πως ακόμα και όταν τα άτομα απλώς κοιτούν εικόνες με φυσικά τοπία, παρουσιάζουν βελτίωση στην μνήμη τους και εστιάζουν καλύτερα την προσοχή τους όπου κρίνεται απαραίτητο.
Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο οι εικόνες αστικών τοπίων δεν έχουν τα ίδια οφέλη για τη μνήμη.

Μια έρευνα που έφεραν στο φως ερευνητές στο Berkley, στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δείχνουν ότι το να περνάει κάποιος χρόνο έξω στη φύση μπορεί να τον κάνει να γίνει περισσότερο ανοιχτός, γενναιόδωρος, βοηθητικός και έμπιστος στους άλλους.

Οι συμμετέχοντες στα πειράματα, εκτίθονταν σε όμορφες ή λιγότερο όμορφες εικόνες της φύσης, και μετά έπαιζαν δύο οικονομικά παιχνίδια.
Το «παιχνίδι του δικτάτορα» και το «παιχνίδι της εμπιστοσύνης».
Και στα δύο η εμπιστοσύνη και η γεναιοδωρία μετριούνται εξίσου.

Οι παίχτες που είχαν εκτεθεί στις πιο ομορφες εικόνες της φύσης, έπαιζαν με μεγαλύτερη γεναιοδωρία και εμπιστοσύνη τα παιχνίδια, από αυτούς που είχαν εκτεθεί στις όχι και τόσο όμορφες εικόνες. Η επίδραση της φύσης, έχει να κάνει με την αύξηση περισσότερων θετικών συναισθημάτων.

Μια άλλη πτυχή του πειράματος, ήταν η εξής:
Οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν μια έρευνα για τα συναισθήματά τους, καθισμένοι σε ένα τραπέζι με όμορφα φυτά πάνω του και άλλους σε ένα τραπέζι με λιγότερο ομορφα φυτά.

Μόλις τελείωσαν την έρευνα, τους έλεγαν ότι μπορούν ή να φύγουν, ή να μείνουν εκεί και να φτιάξουν χάρτινες σαϊτες για να να βοηθήσουν ένα πρόγραμμα στην Ιαπωνία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που βρίσκονταν στο γραφείο με τα όμορφα φυτά, έφτιαχναν περισσότερες σαϊτες και ήταν πιο πρόθυμοι να μείνουν παραπάνω, από τους άλλους.

Το συμπέρασμα της έρευνας σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι οτι βιώνοντας την ομορφιά της φύσης, αυξάνονται τα θετικά συναισθήματα, τα οποία οδηγούν σε μια πιο κοινωνική και φιλική προς τους άλλους, συμπεριφορά.

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.