ΟΙ ΑΡΤΗΡΙΕΣ των πρώην καπνιστών επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα σκληρότητας δέκα χρόνια αφότου κόψουν το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σε αμερικανικό ιατρικό περιοδικό.

"Το κάπνισμα ενός τσιγάρου, ή ακόμη και το παθητικό κάπνισμα, συντελούν στην σκλήρυνση των αρτηριών, η οποία με τη σειρά της επιβαρύνει το έργο της καρδιάς» αναφέρει στη μελέτη ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Νορ Αχμέτ Τζατόι, καθηγητής σε κολλέγιο του Δουβλίνου, και συμπληρώνει: «Το κάπνισμα είναι ένας πολύ επικίνδυνος παράγοντας που οδηγεί όχι μόνο σε ασθένειες των πνευμόνων αλλά και σε καρδιακή ανεπάρκεια και εκδήλωση εγκεφαλικών επεισοδίων».

http://www.koupoukis.gr/wp-content/uploads/HLIC/cf6cb843c94250e217a824d050289bdd.gif

Η ερευνητική ομάδα που δημοσίευσε τη μελέτη εξέτασε 554 άτομα με υψηλή πίεση, 56% των οποίων ήταν γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 47 χρόνια. Στη συνέχεια τα άτομα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, μία καπνιστών, μία πρώην καπνιστών και μία αποτελούμενη από άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Επίσης, στην ομάδα των πρώην καπνιστών έγινε περαιτέρω διαχωρισμός με βάση το χρονικό διάστημα που τα άτομα απείχαν από το κάπνισμα.

Οι μετρήσεις που έγιναν στις αρτηρίες των ενεργών καπνιστών και αυτών που είχαν κόψει το κάπνισμα για λιγότερο χρόνο είχαν σημαντικά πιο σκληρές αρτηρίες από την ομάδα των μη καπνιστών. Η κατάσταση βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς που είχαν κόψει το κάπνισμα για περίπου δέκα χρόνια, ενώ οι αρτηρίες αυτών που δεν είχαν καπνίσει για περισσότερο από δέκα χρόνια είχαν επανέλθει στη φυσιολογική τους σκληρότητα.

"Η μελέτη μας ενισχύει το μήνυμα ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωση της υγείας και της ζωής των καπνιστών και της κατάστασης των τοιχωμάτων των αρτηριών», ανέφερε ο κ. Τζατόι.

By moschos

This is me :)

Leave a Reply