Η μέλισσα είναι αρωματικό φυτό το οποίο είναι διεγερτικό σωματικά και πνευματικά, τονωτικό για την καρδιά, τον εγκέφαλο και το πεπτικό σύστημα, χωνευτικό, υποστατικό και καταπραυντικό. Είναι επίσης, σπασμολυτικό δηλαδή προκαλεί χαλάρωση των λείων μυικών ινών και είναι αντιφυσητικό δηλαδή, προλαμβάνει και ανακουφίζει από το φούσκωμα της κοιλιάς. Είναι επίσης, ανθελμινθικό δηλαδή σκοτώνει τα σκουλήκια που παρασιτούν στο πεπτικό σύστημα.

Τα ξηρά φύλλα μέλισσας χρησιμοποιούνται ως τσάι. Ωστόσο, η συλλογή τους είναι καλά να γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο. Τα φύλλα μέλισσας είναι επίσης, ευεργετικά για την κατάθλιψη και την ένταση. Έχουν φυσώδεις ιδιότητες και είναι κατά συνέπεια ιδανικά για όσους υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές όταν έχουν στεναχώρια ή άγχος. Το μελισσόχορτο είναι δροσιστικό και έτσι, τα φύλλα του είναι καλά για εμπύρετα κρυολογήματα. Επίσης, με νωπά φύλλα μπορούμε να φτιάξουμε ένα δροσιστικό ρόφημα το καλοκαίρι. Εξωτερικά το βότανο χρησιμοποιείται σε πληγές και επώδυνα πρηξίματα.

  • Σημαντική θεραπευτική του ιδιότητα είναι να καταπραύνει τον πόνο από την ωτίτιδα. Παρασκευάστε χυμό του φυτού και ρίξτε 1-2 σταγόνες στο αυτί για να καταπραύνετε τον πόνο και τον βόμβο.
  • Χρησιμοποιείται επίσης, για τις καρδιοπάθειες. Παρασκευάστε έγχυμα ανθισμένων κορυφών χρησιμοποιώντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 2-3 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα, ενώ για την ταχυκαρδία ακολουθείτε την ίδια διαδικασία αλλά πίνετε 1 φλυτζάνι την ημέρα
  • Για τη σεξουαλική ανικανότητα ή ψυχρότητα παρασκευάστε έγχυμα του φυτού χρησιμοποιώντας 5-10 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα

 

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.