Υλικά
1 κιλό καθαρισμένα φασολάκια
2 πατάτες μέτριες
2 καρότα κομμένα σε μεγάλες ροδέλες
2 κολοκυθάκια μικρά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 ντομάτες τριμμένες με το ζουμί τους
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι χοντροκομμένο μαϊντανό
600 ml ζεστό νερό
1 κουταλάκι σούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι σούπας κουρκουμά
½ κουταλάκι γλυκού τσίλι σκόνη
100 ml Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο
Συνταγή
1 Πλύνετε τα φασολάκια και στη συνέχεια καθαρίστε τα κόβοντας τις δυο άκρες τους. Εφόσον έχουν νεύρα (τριχοειδείς ίνες στη πλάγια πλευρά) που τις αισθάνεστε να αντιστέκονται στο κόψιμο, τις αφαιρείτε κι’ αυτές.
2 Σε πλατιά κατσαρόλα και στο μισό της έντασης του ματιού, βάλτε το λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίξτε τα κρεμμύδια, τις πατάτες τα κολοκυθάκια τα σκόρδα και τα καρότα και αφήστε τα να σοταριστούν για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ ελαφρά, μέχρι να μελώσουν. Προσθέστε και το 1 κουταλάκι ζάχαρη ενώ ανακατεύετε.
3 Ανεβάστε την ένταση του ματιού στα ¾ και προσθέστε τα φασολάκια και ανακινείστε την κατσαρόλα έτσι ώστε να πάει το λάδι παντού.
Κάθε ένα λεπτό ανακατεύετε ώστε σταδιακά όλα τα φασολάκια να έχουν σοταρισεί καλά στο λάδι (συνεχίστε για περίπου 8 λεπτά)
4 Προσθέστε τη σάλτσα από τις τριμμένες ντομάτες και τα 400 ml. ζεστό νερό και αφού πάρουν βράση χαμηλώστε την ένταση στη μέση για να σιγο μαγειρευτεί το φαγητό ( με ανοιχτό καπάκι )
5 Αφήστε να σιγοβράσει για 30 λεπτά και μετά προσθέστε αλατοπίπερo κατα προτίμηση, τον μαϊντανό και το κουρκουμά με το τσίλι και ανακατέψτε καλά. Ανάλογα με τη φωτιά και το σκεύος σας σιγά-σιγά η ποσότητα του νερού θα εξατμιστεί και περίπου σε 15 λεπτά ακόμη θα έχει μείνει ελάχιστο ενώ τα φασολάκια θα είναι έτοιμα και τραγανά !!
[ Source: https://www.argiro.gr/recipe/fasolakia-ladera-kokkinista/
https://caruso.gr/fasolakia-ladera-freska/ ]
Τα φασολάκια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ που είναι απαραίτητη , μεταξύ των άλλων, για την καλή λειτουργία των οστών και την πήξη του αίματος. Επιπλέον, περιέχουν τις απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος βιταμίνες C, Α και καροτενοειδή. Μάλιστα, τα τελευταία (κυρίως η λουτεΐνη και το β-καροτένιο) παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την κυκλοφορία των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνύπαρξή τους με τροφές πλούσιες σε λιπαρά (ελαιόλαδο) και η προσθήκη κουρκουμά αυξάνει περισσότερο τη βιοδιαθεσιμότητά τους και απογειώνει την θρεπτική αξία του πιάτου.