Η χώρα μπήκε ανοχύρωτη στην οικονομική κρίση και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ναυτιλία και τον τουρισμό, δυο τομείς που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας την Τετάρτη σε σύσκεψη με τις ηγεσίες των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ναυτιλίας και του τουρισμού, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης το ΠΑΣΟΚ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγιναν ορισμένες δυσμενείς διαπιστώσεις, με πιο σημαντική εκείνη της μείωσης κατά 20-30% της τουριστικής κίνησης το 2009.

Ο κ. Παπανδρέου ήταν αυστηρός στην κριτική του προς την κυβέρνηση, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι όσα εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής στις 18 Δεκεμβρίου δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα ούτε σε νομοθετικό επίπεδο ούτε στο επίπεδο της χρηματοδότησης.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλόγισε ότι αντιδρά με συντηρητικά αντανακλαστικά και κινείται πολύ αργά την ώρα που θα έπρεπε να κινείται πιο επιθετικά και να λαμβάνει πιο ενεργητικά μέτρα για την έξοδο από την κρίση.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον τουρισμό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει:

1. να προωθηθεί ο ποιοτικός τουρισμός έναντι του μαζικού
2. να υπάρξει διακριτός ρόλος μεταξύ των τουριστικών φορέων
3. να δοθεί έμφαση στον πράσινο τουρισμό
4. να συνδεθεί ο τουρισμός με την παιδεία και την εκπαίδευση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε μεταξύ άλλων μέτρων και την μείωση κατά 2% του ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ ανέφερε και μια σειρά, μέτρων τα οποία κατά το ΠΑΣΟΚ εφαρμοζόμενα μπορούν να δώσουν πολλές λύσεις στο πρόβλημα του τουρισμού:

– Αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων έως το 2010 και αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κατά δανειοληπτών.

– Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των τουριστικών επιχειρήσεων χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.

– Ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων στο πρόγραμμα των 28 δισ. που δίνονται στις τράπεζες και αύξηση του ποσού που θα διατεθεί στο ΤΕΜΠΕ.

– Κατάργηση του ΕΤΑΚ και επάνοδος στο προηγούμενο καθεστώς.

– Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και των τουριστικών υποδομών και άμεση έναρξη του ΕΣΠΑ στον τουριστικό τομέα.

– Μείωση των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κατά 50%.

– Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στον τουριστικό κλάδο στο 70% των κανονικών αποδοχών.

– Αύξηση των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού από 370.000 σε 500.000.

– Αύξηση και πριμοδότηση των πενθήμερων σχολικών εκδρομών όταν πρόκειται για εσωτερικούς προορισμούς.

– Μείωση των ακτοπλοϊκών ναύλων με επαναφορά του υποχρεωτικού ανώτατου ορίου για την οικονομική θέση σε επίπεδα που θα φτάνουν και το 20%, καθώς και επαναφορά του παγώματος των εισιτηρίων για τις άγονες γραμμές.

– Αύξηση της χρηματοδότησης των tour operators οι οποίοι προβάλουν τη χώρα.

– Ειδικά μέτρα για την προβολή της Αθήνας, η οποία επλήγη από τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου και άμεση ενεργοποίηση του κονδυλίου των τριών εκατομμυρίων ευρώ που έχει εγγραφεί για το σκοπό αυτό και μέχρι σήμερα παραμένει ανενεργό.

«Για μια ακόμη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην υπευθυνότητα της κυβέρνησης επέλεξε να αντιτάξει τον λαϊκισμό, την ανευθυνότητα, και, δυστυχώς, την άγνοια» απάντησε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ το υπουργείο τονίζει τα εξής:

Για την αξιοποίηση των υπολοίπων πόρων του Γ΄ΚΠΣ άμεση έναρξη του ΕΣΠΑ, το υπουργείο απαντά ότι ήδη έχει συσταθεί στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Συντονισμού και Εφαρμογής (σ.σ η διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ) και ήδη έχει βγει πρόσκληση για έργα τουριστικής υποδομής με τελικούς δικαιούχους τον ΕΟΤ, την ΕΤΑ ΑΕ και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Για την αύξηση των δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού, το υπουργείο απαντά ότι μόλις χθες σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε αυτό ακριβώς το μέτρο, εξαγγέλλοντας τρία νέα προγράμματα : για νέους, για ΑΜΕΑ και για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Για την αύξηση της συγχρηματοδότησης των tour operators, μέσω της προβολής το υπουργείο τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ είτε αγνοούν, είτε βολικά παραβλέπουν ότι στην ΕΕ απαγορεύεται η συγχρηματοδότηση, διότι αντίκειται στις αρχές του ανταγωνισμού. Ίσως, κατά βάθος, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη συνδιαφήμιση. Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτήν ακριβώς τη δράση αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης.

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.