Τριακόσιες οικογένειες χάνουν το ψωμί τους

  • Home
  • Greece
  • Τριακόσιες οικογένειες χάνουν το ψωμί τους

Τριακόσιες οικογένειες χάνουν το ψωμί τους

image
Οι 150 οικογένειες περιμένουν να ζήσουν αποκλειστικά από τη θάλασσα.

Περίπου  τριακόσιες οικογένειες από το νομό Έβρου, με τουλάχιστον δύο άτομα από κάθε οικογένεια, εργάζονται στον κλάδο της αλιείας.

Οι 150 οικογένειες περιμένουν να ζήσουν αποκλειστικά από τη θάλασσα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των παράκτιων αλιέων Αλεξανδρούπολης Δημήτριο Σαρίκα, σύντομα οι περισσότεροι αλιείς θα πρέπει ή να εγκαταλείψουν την πόλη της Αλεξανδρούπολης προς αναζήτηση εργασίας ή να ασχοληθούν με άλλο επάγγελμα.

"Οι αριθμοί μαρτυρούν πολλά" σημειώνει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών μηχανοτράτων και γρι-γρι μέσης αλιείας Γιάννης Αλεξανδρίδης. Πριν από δέκα χρόνια υπήρχαν στην Αλεξανδρούπολη 32 σκάφη, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 17.

Στο Θρακικό πέλαγος υπάρχουν συγκεκριμένα είδη που εμφανίζονται κάποιες εποχές του χρόνου σε μεγάλες ποσότητες και τα "κυνηγούν" όλοι οι παράκτιοι αλιείς και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου: η γαρίδα, η γλώσσα, το χταπόδι, η σουπιά και η κουτσομούρα, που πωλούνται σε καλές τιμές, αλλά και φτηνά ψάρια: ο κέφαλος ο μπακαλιάρος, η γάμπαρη και ο γαύρος.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν οι ψαράδες της περιοχής, από το 1994 και μετά έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός αλιευμάτων που πιάνουν στα δίχτυα τους. Η ανεξέλεγκτη και παράνομη δράση των τούρκων αλιέων, όπως σημειώνουν, είναι η κύρια αιτία που καταδικάζεται σε "θάνατο" το θαλάσσιο οικοσύστημα του Αιγαίου.

Πηγή: Άποψη

Share

1 Comment

avatar

[…] ο γυαλός είναι στραβός Η περιφέρεια αργοπεθαίνει,και μάλιστα μια πολύ ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας,περίπου τριακόσιες οικογένειες ασχολούνται με την αλιεία στην Αλεξανδρούπολη και οι εκατον πενήντα απο αυτές ζουν αποκλειστικά απο αυτήν.Η αιτία είναι λόγω της παράνομης αλιείας τουρκικών αλιευτικών στη περιοχή!Αυτοί λοιπον σιγά σιγά θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν αυτό το επάγγελμα και θα αναγκαστούν να φύγουν με όλες τις δυσοίωνες προεκτάσεις.Χρειαζόμαστε τον ελληνισμό  εκεί πάνω..,είναι απόλυτη ανάγκη να βοηθήσει η ελληνική πολιτεία αυτούς τους ανθρώπους να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους.Επιτέλους οι Αθηνοκρατούντες πρέπει να ξυπνήσουν απο το λήθαργο ηθελημένο και μη,και να ενισχύσουν γενναιόδωρα αυτή την ευαίσθητη εθνικά περιοχή πριν εντελώς αφελληνιστεί…http://www.koupoukis.gr/?p=312 […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.