Ένα τροπικό φρούτο με δημοτικότητα που αυξάνεται μέρα με την ημέρα, μπαίνει πλέον στις λίστες αγορών όλο και περισσότερων ανθρώπων, χάρη στα πολλά οφέλη του για την υγεία.

Με την υπέροχη, λεπτή γλυκιά του γεύση, αυτό το φρούτο θεωρείται εξαιρετικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και την προστασία από ασθένειες. Ποιο είναι;

Τι είναι το jackfruit

Το jackfruit (Artocarpus heterophyllus) είναι ένα τροπικό φρούτο που φύεται στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική και είναι γνωστό ως το μεγαλύτερο βρώσιμο φρούτο στον κόσμο. Οι σπόροι και η σάρκα του καρπού μπορούν να βραστούν και να καταναλωθούν σε πιάτα όπως κάρυ. Όταν ωριμάσει πλήρως, μπορείτε να απολαύσετε το φρούτο ωμό και να το χρησιμοποιήσετε τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα.

Με μια λεπτή γλυκύτητα, η δημοτικότητα του jackfruit οφείλεται εν μέρει στη σάρκα του, η υφή του οποίου το καθιστά εξαιρετικό υποκατάστατο κρέατος σε vegan εκδοχές κλασικών συνταγών όπως χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο.

Διατροφική αξία

Μια μερίδα 100g κονσερβοποιημένου jackfruit (στραγγισμένο) παρέχει:

 • 20Kcal/83KJ
 • 1,0 g πρωτεΐνης
 • 0,3 g λίπους
 • 1,0 g υδατάνθρακες
 • 4,7 g φυτικές ίνες
 • 96 mg καλίου
 • 0,03 g αλάτι

Αν και δημοφιλές υποκατάστατο κρέατος, η σάρκα του jackfruit δεν συνεισφέρει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, γι’ αυτό το λόγο είναι καλή ιδέα να το συνδυάσετε με άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως φασόλια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Τα 5 κορυφαία οφέλη του jackfruit για την υγεία

 1. Είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων
 2. Μπορεί να προστατεύσει από ασθένειες
 3. Είναι εξαιρετικά υγιεινό για την καρδιά
 4. Μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
 5. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

1. Είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων

Το jackfruit έχει σχετικά χαμηλό αριθμό θερμίδων ενώ, σύμφωνα με τουλάχιστον μία μελέτη, είναι πιο πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά από πολλά άλλα δημοφιλή φρούτα όπως τα μήλα, τα βερίκοκα, το αβοκάντο και η μπανάνα. Στην πραγματικότητα, οι σπόροι και η σάρκα του περιέχουν περισσότερο ασβέστιο και σίδηρο από άλλα τροπικά φρούτα και είναι μια χρήσιμη πηγή βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένων των Β1, Β3, Β6 και φυλλικού οξέος.

2. Μπορεί να προστατεύσει από ασθένειες

Το jackfruit είναι μια χρήσιμη πηγή μιας μεγάλης ποικιλίας φυτοθρεπτικών συστατικών. Aυτές οι φυτικές ενώσεις είναι προστατευτικές και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης. Περιλαμβάνουν βιταμίνη C, καροτενοειδή καθώς και πολυφαινόλες και φλαβονοειδή.

Είναι υγιεινό για την καρδιά

Εκτός από την παροχή προστατευτικών φυτοθρεπτικών συστατικών, το jackfruit περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά φιλικά για την καρδιά, όπως κάλιο και φυτικές ίνες.

4. Μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Είναι αυτή η φιλική προς το έντερο περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μαζί με τη βιταμίνη C και τη β-καροτίνη που υποδηλώνει ότι το jackfruit μπορεί να είναι χρήσιμο για την υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο ιογενούς μόλυνσης.

Επιπλέον, μια ένωση που βρίσκεται στους σπόρους του φρούτου φαίνεται να ενεργοποιεί βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού, που ονομάζονται ουδετερόφιλα. Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι μια από τις πρώτες γραμμές άμυνάς μας, ενισχύουν την απόκριση άλλων ανοσοκυττάρων και επίσης ξεκινούν και μεσολαβούν στη φλεγμονώδη διαδικασία.

5. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το jackfruit απολαμβάνει χαμηλή βαθμολογία στον γλυκαιμικό δείκτη (GI), τον δείκτη που μετρά πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες από ένα τρόφιμο επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη). Μια χαμηλή βαθμολογία υποδηλώνει μια πιο σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι και πιο ικανοποιημένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα φύλλα του φυτού φαίνεται επίσης να βελτιώνουν την ανοχή στη γλυκόζη τόσο σε άτομα με φυσιολογικό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα όσο και σε άτομα με διαβήτη. Ωστόσο, είναι η σάρκα και όχι τα φύλλα του φρούτου, που συνήθως απολαμβάνουμε στη δυτική διατροφή.

Είναι το jackfruit ασφαλές για όλους;

Αν και είναι ασφαλές για τους περισσότερους από εμάς, όσοι έχουν αλλεργία στη γύρη σημύδας ή στο λάτεξ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να εμφανίσουν διασταυρούμενη αντίδραση με το jackfruit.

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.