Στη νοτιότερη άκρη της αφρικανικής ηπείρου, εκεί όπου ο Ινδικός και ο Ατλαντικός σμίγουν τα ανταριασμένα νερά τους, βρίσκεται το Κέιπ Τάουν. Με κοσμοπολίτικη διάθεση, ευρωπαϊκή φινέτσα και υψηλή αισθητική, η παλιότερη πόλη της Νότιας Αφρικής «ξεχειλίζει» από κομψότητα και εκλεπτυσμένη ομορφιά.

 
Κέιπ Τάουν: Η «Μητέρα Πόλη»

Oποιος έχει επισκεφθεί έστω και μία φορά το Cape Town μπορεί να πει με σιγουριά ότι η παλαιότερη πόλη της Νότιας Αφρικής είναι μία από τις ωραιότερες του κόσμου. Η «Μητέρα Πόλη», όπως αποκαλούν το Κέιπ Τάουν οι κάτοικοί του λόγω… παλαιότητας, είναι μια μοντέρνα μητρόπολη υπερβολικά ευνοημένη από τη φύση, που όσο την ανακαλύπτεις τόσο την ερωτεύεσαι.

Χτισμένο στα βόρεια μιας μακρόστενης χερσονήσου που καταλήγει στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, το Κέιπ Τάουν δεν θυμίζει τυπική αφρικάνικη πόλη, ίσως μια ευρωπαϊκή περισσότερο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη αστική πρόταση στη νότια εσχατιά της αφρικανικής ηπείρου που σε καθηλώνει πρωτίστως με τον συνδυασμό και την εναλλαγή των αρχιτεκτονικών της γραμμών, οι οποίες αντανακλούν την ιστορική εξέλιξη της πόλης – υπερσύγχρονοι ουρανοξύστες και μοντέρνα εμπορικά κέντρα συνυπάρχουν δίπλα σε κτίρια βικτοριανής, ολλανδικής και μαλαισιανής αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής.

Εκτός όμως από την υψηλή αρχιτεκτονική αισθητική, στα πιο δυναμικά στοιχεία του Κέιπ Τάουν περιλαμβάνονται επίσης η απίστευτη φυσική ομορφιά του τοπίου, η πανσπερμία των εθνοτήτων, η κοσμοπολίτικη ζωή, η άριστη τουριστική υποδομή, η πολύ καλή αστική οργάνωση και οι ιδανικές κλιματικές συνθήκες, που πλησιάζουν τις αντίστοιχες μεσογειακές.

Κοινωνική αντίφαση στην πόλη του ακρωτηρίου

Το Κέιπ Τάουν απλώνεται στην περιοχή όπου το 1652 οι πρώτοι Ολλανδοί άποικοι, με επικεφαλής τον Jan Van Rimpek, ίδρυσαν έναν μόνιμο σταθμό ανεφοδιασμού για τα διερχόμενα πλοία της Ολλανδικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, η εγκατάσταση χιλιάδων μεταναστών στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα ο εμπορικός σταθμός των Ολλανδών να αποκτήσει σταδιακά έναν αστικό πυρήνα και να μετεξελιχθεί στο σημαντικότερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Νοτίου Αφρικής.

Το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης του Ακρωτηρίου.
Το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης του Ακρωτηρίου.

Οι Αγγλοι, όμως, που εποφθαλμιούσαν το νοτιοαφρικανικό λιμάνι, κατάφεραν να εκδιώξουν το 1814 τους Ολλανδούς και να γίνουν τα νέα αφεντικά της πόλης. Το 1910, με την ίδρυση του κράτους της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας, το Κέιπ Τάουν «υποσκελίστηκε» από το Γιοχάνεσμπουργκ, λόγω των κοιτασμάτων χρυσού και διαμαντιών που είχαν ανακαλυφθεί εκεί.

Στη διάρκεια του απαρτχάιντ, η Πόλη του Ακρωτηρίου ήρθε πολλές φορές σε σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση της Πραιτόρια, εξαιτίας της πιο φιλελεύθερης στάσης που επιδείκνυε στο θέμα των φυλετικών διακρίσεων. Οι κάτοικοι του Κέιπ Τάουν υποστηρίζουν, γεμάτοι περηφάνια, πως από την πόλη τους ξεκίνησε το 1989 το μεγάλο ειρηνικό κίνημα για την απελευθέρωση του φυλακισμένου Νέλσον Μαντέλα, που οδήγησε –4 χρόνια μετά– στην πτώση του απαρτχάιντ.

Σήμερα, το Κέιπ Τάουν δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια του κόσμου, φιλοξενεί 2.800.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 900.000 ζουν στα περίχωρα της πόλης, σε άθλιες παράγκες από λαμαρίνες, δίχως τις βασικές υποδομές (νερό, ηλεκτρικό, αποχέτευση).

Αντίθετα, οι πλούσιοι απολαμβάνουν μια άνετη ζωή μένοντας σε πολυτελέστατες κατοικίες, που προστατεύονται από πανύψηλους φράχτες με ηλεκτροφόρα σύρματα. Το μέγεθος της τεράστιας κοινωνικής αντίφασης (υπερβολικός πλούτος – απόλυτη φτώχεια) εύκολα γίνεται αντιληπτό από τον επισκέπτη και δυστυχώς συγκαταλέγεται στα αρνητικά της «Μητέρας πόλης».

Γκράφιτι με εύλογο περιεχόμενο και νόημα – ο Νέλσον Μαντέλα ξεκίνησε από το Κέιπ Τάουν την ειρηνική ανατροπή του απαρτχάιντ.
Γκράφιτι με εύλογο περιεχόμενο και νόημα - ο Νέλσον Μαντέλα ξεκίνησε από το Κέιπ Τάουν την ειρηνική ανατροπή του απαρτχάιντ.

Πλούσια φύση, πανοραμική θέα και βόλτες σε μια ανθρώπινη πόλη

Πολλοί ξεκινούν τη γνωριμία τους με το Κέιπ Τάουν από την κορυφή του όρους Table Mountain, που υψώνει προστατευτικά το ανάστημά του πάνω από τη νοτιοαφρικανική πολιτεία. Σήμα κατατεθέν του Κέιπ Τάουν, το Table Mountain έχει μια επίπεδη σαν τραπέζι (εξ ου και το όνομά του) κορυφή μήκους 3 χλμ., που αγγίζει τον ουρανό στα 1.086 μ. Το εμβληματικό βουνό αποτελεί Εθνικό Πάρκο (Table Mountain National Park) και φιλοξενεί περί τα 2.200 είδη φυτών, ενώ στις ανατολικές παρυφές του απλώνεται ο διάσημος Βοτανικός κήπος Kirstenbosch, με περισσότερα από 7.000 είδη γηγενών φυτών.

Ενα υπερσύγχρονο τελεφερίκ οδηγεί στο ψηλότερο σημείο του Table Mountain, ενώ οι πεζοπόροι και οι αναρριχητές μπορούν να φτάσουν στην κορυφή μέσω αρκετών σηματοδοτημένων διαδρομών. Η πανοραμική θέα από την ανεμοδαρμένη κορυφή του Table Mountain είναι κυριολεκτικά «όλα τα λεφτά». Μπροστά στα πόδια σας απλώνεται ο αστικός ιστός του Κέιπ Τάουν (μαζί με το λιμάνι και τον κόλπο του), στα βόρεια ξεπροβάλλει μέσα από τον Ατλαντικό το νησάκι Robben, ενώ καιρού επιτρέποντος (αρκετές φορές η κορυφή του βουνού καλύπτεται από πυκνή ομίχλη), η ανεμπόδιστη ματιά σας μπορεί να φτάσει μέχρι και στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας (65 χλμ. νοτιότερα).

Αφού «χαρτογραφήσετε» από ψηλά την Πόλη του Ακρωτηρίου, καιρός να την περπατήσετε. Το Κέιπ Τάουν, αν κι είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Νοτίου Αφρικής μετά το Γιοχάνεσμπουργκ, παραδόξως, δεν δίνει την αίσθηση μιας μεγαλούπολης. Ακόμη και στο κέντρο του (το επονομαζόμενο City Bowl), όπου κυριαρχούν οι μοντέρνες κατασκευές και τα μεγαλόπρεπα δημόσια κτίρια, τα πάντα «υπακούουν» σε λογικές, ανθρώπινες διαστάσεις.

Αποψη από το εμπορικό κέντρο της πόλης.
Αποψη από το εμπορικό κέντρο της πόλης.

 Στον κατάλογο με τα ιστορικά μνημεία της πόλης περιλαμβάνονται το κτίριο του Κοινοβουλίου (λειτούργησε για πρώτη φορά το 1885), το παλιό Δημαρχείο (από το μπαλκόνι του ο Νέλσον Μαντέλα μίλησε για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωσή του στο συγκεντρωμένο πλήθος που τον επευφημούσε), η Ολλανδική Εκκλησία και το «Κάστρο της Καλής Ελπίδας», ένα από τα παλαιότερα ευρωπαϊκά κτίσματα της Νοτίου Αφρικής (1679) που στο παρελθόν ήταν φρούριο και σήμερα στεγάζει το Στρατιωτικό Μουσείο και τη συλλογή έργων τέχνης William Fehr Collection.

Και, φυσικά, ο must προορισμός όλων των επισκεπτών είναι η κεντρική πλατεία Green – εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε στην παραδοσιακή υπαίθρια αγορά και να ψωνίσετε χειροποίητα αντικείμενα λαϊκής αφρικάνικης τέχνης.

Η μαλαισιανή συνοικία Bo-Kaap διεκδικεί τον τίτλο της πιο χρωματιστής και χαρούμενης γειτονιάς στην πόλη, αφού οι μουσουλμάνοι κάτοικοί της, ακολουθώντας μια παράδοση αιώνων, έχουν ποικιλόχρωμα βαμμένα τα σπίτια τους. Η μαλαισιανή κοινότητα του Κέιπ Τάουν εξακολουθεί να διατηρεί τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα που έφεραν στη νοτιότερη γωνιά της Αφρικής τον 17ο αιώνα οι πρόγονοί τους, όταν έφτασαν εδώ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Το όρος Table Mountain δεσπόζει πάνω από την πόλη του Κέιπ Τάουν.
Το όρος Table Mountain δεσπόζει πάνω από την πόλη του Κέιπ Τάουν.

 Το νησί φυλακή του Νέλσον Μαντέλα

Το νησί Robben αποτελεί μία από τις σημαντικότερες σελίδες στην Ιστορία της χώρας. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός ανεφοδιασμού από την Ολλανδική Εταιρία των Ανατολικών Ινδιών, στη συνέχεια έγινε άσυλο για λεπρούς και, τέλος, τόπος εξορίας και φυλακή για πολιτικούς κρατούμενους. Εδώ έμεινε φυλακισμένος 27 χρόνια ο Νέλσον Μαντέλα, πριν απελευθερωθεί και γίνει πρόεδρος της χώρας. Μικρά τουριστικά πλοιάρια (Robben Island ferries) συνδέουν το Κέιπ Τάουν με το «Αλκατράζ της Νοτίου Αφρικής», όπου πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις στους χώρους των φυλακών από πρώην πολιτικούς κρατούμενους. Το νησί Robben περιλαμβάνεται από το 1999 στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Κοσμική προκυμαία, ξακουστοί αμπελώνες, λευκές αμμουδιές

Ενα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης δεν βρίσκεται, ωστόσο, στο κέντρο της, αλλά δίπλα ακριβώς στη θάλασσα. Με αρχιτεκτονική που θυμίζει έντονα Αμστερνταμ ή Μάντσεστερ, η φημισμένη προκυμαία «Victoria & Albert Waterfront» είναι μια παραθαλάσσια εμπορική-τουριστική ζώνη που σφύζει από ζωή και κίνηση. Με δεκάδες cafés, εκλεκτά εστιατόρια, μπαράκια που παίζουν αφρικάνικη και τζαζ μουσική, ακριβά ξενοδοχεία, glamorous καταστήματα, σύγχρονα malls, θέατρα και κινηματογράφους, η περιοχή «Victoria & Albert Waterfront» είναι συνώνυμη της νυχτερινής διασκέδασης στο Κέιπ Τάουν. Εδώ βρίσκεται επίσης το ενυδρείο «Two Oceans Aquarium», με περισσότερα από 300 θαλάσσια είδη του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού.

Οταν οι διαδρομές της πόλης τελειώσουν, ξεκινήστε τις… «Διαδρομές του Κρασιού». Αν είστε οινόφιλοι, πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στην κοντινή οινοπαραγωγική περιοχή του Stellenbosch (55 χλμ. ανατολικά του Κέιπ Τάουν) και να επισκεφθείτε κάποια από τα δεκάδες οργανωμένα οινοποιεία που υπάρχουν. Πέρα από τις ξεναγήσεις στους χώρους παραγωγής και εμφιάλωσης, μπορείτε να δείτε ενημερωτικές προβολές για την ιστορία του νοτιοαφρικανικού κρασιού, να πραγματοποιήσετε ειδικές θεματικές διαδρομές στους αμπελώνες, να δοκιμάσετε τα εξαίρετα κρασιά του κάθε οινοπαραγωγού και φυσικά να τα αγοράσετε. Επίσης, μέσα σε πολλούς αμπελώνες λειτουργούν και ξενώνες με καταπληκτικά εστιατόρια.

Συναρπαστικό πανόραμα του Κέιπ Τάουν από την κορυφή του Table Mountain.
Συναρπαστικό πανόραμα του Κέιπ Τάουν από την κορυφή του Table Mountain.

 Η Νότιος Αφρική είναι 7η στον κόσμο σε παραγωγή κρασιού, με 1,1 δισεκατομμύριο λίτρα ετησίως. Μόνο στην περιοχή του Stellenbosch, που διαθέτει ιδιαίτερα γόνιμο έδαφος, δραστηριοποιούνται 585 οινοπαραγωγοί, που καλλιεργούν συνολικά 1.130.000 στρέμματα. Δεν είναι τυχαίο που το 80% των διεθνών βραβείων που κερδίζουν τα κρασιά της Νοτίου Αφρικής «πηγαίνουν» στο Stellenbosch.

Κι από τα σκοτεινά κελάρια του Stellenbosch, στις ηλιόλουστες ακτές του Κέιπ Τάουν. Οι λάτρεις του ήλιου, της παραλίας και των θαλάσσιων σπορ (σέρφινγκ, καταδύσεις, ψάρεμα) θα ανακαλύψουν στην Πόλη του Ακρωτηρίου τον ιδανικό προορισμό. Δεκάδες χιλιόμετρα ακτών με λευκή άμμο και γαλανά νερά, που συγκαταλέγονται στις ομορφότερες του κόσμου, περιμένουν να σας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης και ξενοιασιάς, με μόνα απαραίτητα αξεσουάρ το αντηλιακό και το μαγιό σας.

Από την πλευρά του Ατλαντικού, κοντά στα νότια προάστια του Κέιπ Τάουν, απλώνεται η διάσημη παραλία Camps Bay, η μεγαλύτερη και πιο πολυσύχναστη της πόλης. Εξίσου δημοφιλής –και τουριστικά οργανωμένη– είναι κι η παραλία του κοντινού κόλπου Hout Bay. Σε περίπτωση που τα νερά του Ατλαντικού είναι κρύα, μπορείτε να επιλέξετε τον καλά προφυλαγμένο κόλπο False Bay, στα νοτιοανατολικά του Κέιπ Τάουν. Εδώ, οι παραλίες Simon’s Town, Muizenberg, Sandy Bay, Boulders Beach, Kalk Bay και Gordon Bay έχουν σαφώς πιο ζεστά νερά.

Αν πάντως αποφασίσετε να κολυμπήσετε στον κόλπο False Bay, απλώστε την πετσέτα σας στην παραλία Boulders Beach, γνωστή για τη μοναδική διεθνώς αποικία αφρικανικών πιγκουίνων (Jackass Penguins). Περίπου 3.000 πιγκουίνοι –που ζούσαν κάποτε στην Ανταρκτική– για αδιευκρίνιστους λόγους εγκαταστάθηκαν στην Boulders Beach και αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη ατραξιόν της περιοχής.

Συνάντηση με τους μικρούς μαθητές ενός σχολείου στα περίχωρα της πόλης.
Συνάντηση με τους μικρούς μαθητές ενός σχολείου στα περίχωρα της πόλης.

Ο κόλπος των Φαλαινών

Στον κόλπο της πόλης Hermanus (115 χλμ. νοτιοανατολικά του Κέιπ Τάουν), κάθε χρόνο –από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο– καταφθάνουν φάλαινες από την Ανταρκτική για να γεννήσουν (οι περισσότερες έρχονται το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου). Πρόκειται για ένα θέαμα συγκλονιστικό, αφού οι επισκέπτες μπορούν παρατηρήσουν από κοντινή απόσταση τα τεράστια κήτη. Τουριστικά πλοιάρια πραγματοποιούν μικρές βόλτες μέσα στον κόλπο, αψηφώντας την επικινδυνότητα που υπάρχει, αφού οι μητέρες-φάλαινες πολλές φορές εμφανίζονται επιθετικές, για να προστατεύσουν τα μικρά τους. Μετά τον Οκτώβριο, οι φάλαινες με τα νέα μέλη της οικογένειας φεύγουν πάλι για την Ανταρκτική.

Στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας

Θεωρείται… έγκλημα (ή μεγάλη ιεροσυλία!) να βρεθείτε στο Κέιπ Τάουν και να μην πάτε μέχρι το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας (65 χλμ. νότια). Για πολλούς αποτελεί όνειρο ζωής να ταξιδέψουν μέχρι τη νότια άκρη της Αφρικής και να δουν από κοντά έναν από τους διασημότερους και πιο ιστορικούς φάρους του κόσμου.

Ο πρώτος Ευρωπαίος θαλασσοπόρος-εξερευνητής που έφτασε στο σημείο του νοτιοαφρικανικού ακρωτηρίου (και το παρέκαμψε) ήταν ο Βαρθολομαίος Ντιάζ το 1487, ο οποίος το ονόμασε αρχικά «Ακρωτήριο των Καταιγίδων», λόγω της δυσμενών καιρικών συνθηκών που συνάντησε στη περιοχή. Η ευοίωνη ονομασία «Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας» δόθηκε από τον βασιλιά Ιωάννη Β΄ της Πορτογαλίας το 1488 –με την επιστροφή του Βαρθολομαίου Ντιάζ στη Λισαβόνα– λόγω της μεγάλης αισιοδοξίας που δημιούργησε η ανακάλυψη του καινούργιου θαλάσσιου δρόμου προς την Ινδία και την Ανατολή.

Στο υπαίθριο παζάρι της πλατείας Green
Στο υπαίθριο παζάρι της πλατείας Green

Η διαδρομή από το Κέιπ Τάουν μέχρι το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας είναι από μόνη της ένα αξιοθέατο. Ακολουθώντας τον οδικό άξονα «Chapman’s Peak Drive», βραχώδεις απόκρημνες ακτές, απάνεμα λιμανάκια με γραφικά ψαροχώρια και μικρές κρυφές παραλίες συνθέτουν ένα δραματικό τοπίο που δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Μεγάλο μέρος της διαδρομής περνά μέσα από το Εθνικό Πάρκο «Cape of Good Hope», το οποίο αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης προστατευόμενης περιοχής («Table Mountain National Park»), που ξεκινά από το Κέιπ Τάουν και εκτείνεται σε όλη τη Χερσόνησο του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Σε ύψος 250 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, στην κορυφή ενός απότομου βράχου, υψώνεται ο φάρος του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας (Cape Point), ο ισχυρότερος του νοτίου ημισφαιρίου, που καθοδηγούσε με την ισχυρή δέσμη του τα πλοία που έπλεαν στον Νότιο Παγωμένο ωκεανό. Στα ανταριασμένα νερά του Ακρωτηρίου έχουν βυθιστεί περίπου 23 καράβια (στη μακάβρια λίστα περιλαμβάνεται και ο θρυλικός «Ιπτάμενος Ολλανδός» το 1641), ενώ μια φοβερή καταιγίδα το 1500 οδήγησε το πλοίο του Βαρθολομαίου Ντιάζ στον βυθό και τον ίδιο στον θάνατο. Από τις εγκαταστάσεις του φάρου (ανεβαίνετε πεζή ή με οδοντωτό τρενάκι), ο αδάμαστος ωκεανός κυριαρχεί απόλυτα στο οπτικό σας πεδίο, ενώ μεθυστική είναι η αίσθηση ότι βρίσκεστε κυριολεκτικά στην άκρη του κόσμου –η μόνη στεριά μπροστά σας είναι η Ανταρκτική! Φεύγοντας, θυμηθείτε να βγάλετε μια αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στην ξύλινη πινακίδα με τις γεωγραφικές συντεταγμένες του σημείου: «Cape Point – 34° 21′ 24” S, 18° 29′ 51” E».

Πολλοί θεωρούν το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας το νοτιότερο σημείο της αφρικανικής ηπείρου και την περιοχή που ενώνονται οι δυο ωκεανοί -ο Ατλαντικός με τον Ινδικό. Μέγα λάθος! Για να μην πιαστείτε «αδιάβαστοι», ταξιδέψτε μέχρι την κωμόπολη Port L’Agulhas (170 χλμ. νοτιοανατολικά του Κέιπ Τάουν), που είναι –και επίσημα– η νοτιότερη κωμόπολη της Αφρικής. Στο κοντινό ακρωτήριο Cape Agulhas (34° 50′ 0” S, 20° 09′ 15” E) συναντιούνται –θεωρητικά– ο Ινδικός με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Απαθανατίστε την παρουσία σας με μια αναμνηστική φωτογραφία στην πινακίδα που δηλώνει το αντάμωμα των δύο μεγάλων θαλασσών.

Το Εθνικό Πάρκο «Cape of Good Hope»

Αμπελώνες στην εύφορη περιοχή του Stellenbosch.
Αμπελώνες στην εύφορη περιοχή του Stellenbosch.

 Το Εθνικό Πάρκο «Cape of Good Hope» βρίσκεται 50 χλμ. νότια του Κέιπ Τάουν, δημιουργήθηκε το 1939 και εκτείνεται στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, καταλαμβάνοντας 7.750 εκτάρια. Μπαμπουίνοι, ζέβρες, αντιλόπες, μικρά θηλαστικά, χελώνες, ερπετά και περίπου 250 διαφορετικά είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο στο Εθνικό Πάρκο του Ακρωτηρίου, ενώ ιδιαίτερα πλούσια είναι και η τοπική χλωρίδα. Το Εθνικό Πάρκο «Cape of Good Hope» περιλαμβάνει επίσης μια παράκτια ζώνη μήκους 40 χλμ. Στα θαλάσσια είδη που κολυμπούν στα νερά του Εθνικού Πάρκου συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, φώκιες, δελφίνια και φάλαινες.

Πότε να πάτε
Το Κέιπ Τάουν έχει εύκρατο μεσογειακό κλίμα, με ήπιους χειμώνες. Καθώς η πόλη βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, οι εποχές είναι αντίθετες μ’ εκείνες της Ελλάδας. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Πόλη του Ακρωτηρίου είναι από Νοέμβριο έως Απρίλιο, μέσα στην καρδιά του νοτιοαφρικανικού καλοκαιριού.

Απαραίτητα έγγραφα
Για τους πολίτες της ΕΕ δεν απαιτείται βίζα εισόδου στη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία. Για την είσοδο στη χώρα, οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν διαβατήριο με ισχύ πάνω από 6 μήνες. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στην πρεσβεία της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας (Λεωφόρος Κηφισίας 60, 151-25, Μαρούσι, Αθήνα. Τηλ: 210 6178020, 210 6106640, info@foreign.gov.za.).

Ασφάλεια και προφυλάξεις
Στο Κέιπ Τάουν, αν και θεωρείται η ασφαλέστερη πόλη της Νοτίου Αφρικής, η εγκληματικότητα είναι δυστυχώς παρούσα. Μην κυκλοφορείτε μόνοι σας τις βραδινές ώρες, αποφεύγετε να φοράτε κοσμήματα και μην περπατάτε στους δρόμους της πόλης κρατώντας επιδεικτικά φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα. Η πιο ασφαλής περιοχή της πόλης είναι η προκυμαία «Victoria & Albert Waterfront».

Η παραλία Sandy Bay στον καλά προφυλαγμένο κόλπο False Bay, στα νοτιοανατολικά του Κέιπ Τάουν.
Η παραλία Sandy Bay στον καλά προφυλαγμένο κόλπο False Bay, στα νοτιοανατολικά του Κέιπ Τάουν.

Τι να αγοράσετε

Από το Κέιπ Τάουν αξίζει να αγοράσετε ξυλόγλυπτα, αντίκες, κεραμικά, κοσμήματα, πολύτιμες πέτρες, δερμάτινα ρούχα, χαλιά, τσάντες από ζέβρα, έργα λαϊκής τέχνης, κρασιά, χειροποίητα υφαντά και βότανα.

Διαμονή
Επιλεγμένες προτάσεις για αξέχαστη διαμονή στο Κέιπ Τάουν αποτελούν τα κεντρικά ξενοδοχεία «Αpostles Ηotel and Spa» (0027 21 4379255, www.12apostleshotel.com ) , «The Table Bay» (0027 21 7807800, www.hoteltablebay.co.za ) , «Medindi ManorBoutique Hotel» (0027 21 6863563, www.medindimanor.com) , «Cape GraceBoutique Hotel» (0027 21 410 7100, www.capegrace.com) , «Victoria & Alfred Hotel» (0027 21 419 6677, www.newmarkhotels.com), «Grand Daddy» (0027 21 4247247, www.granddaddy.co.za) , «Jumbo Guest House» (0027 21 4394219, www.jambo.co.za) .

Φαγητό
Στο Κέιπ Τάουν θα βρείτε εστιατόρία με διεθνή και τοπική κουζίνα, η οποία έχει ενσωματώσει αγγλικά, ολλανδικά και γαλλικά στοιχεία. Στα εστιατόρια «Mama Afrika» και «Africa Café» δοκιμάστε τα τοπικά πιάτα sosaties (καυτερά κεμπάπ), bobotie (σουφλέ με ψωμί και αρνίσιο κρέας) και breyani (αρνί ή κοτόπουλο με ψητό ρύζι ή φακές). Για διεθνείς γεύσεις συστήνονται τα εστιατόρια «Blues Restau-rant», «Auber-gine», Victoria Road», «De Water blom-metjie», «Sa-voy Cabbage» και «Bies miellah».

Πινακίδα με τις συντεταγμένες του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Στο βάθος ο φάρος, ο ισχυρότερος του νοτίου ημισφαιρίου.
Πινακίδα με τις συντεταγμένες του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Στο βάθος ο φάρος, ο ισχυρότερος του νοτίου ημισφαιρίου.

Το Κέιπ Τάουν φημίζεται επίσης για τα ολόφρεσκα ψάρια και τα θαλασσινά. Δοκιμάστε στα «Baia» και «NoisyOyster». Τέλος μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις λευκές και κόκκινες εκλεκτές ποικιλίες κρασιού που παράγονται από τους αμπελώνες του Stellenbosch.

Κείμενο – φωτογραφίες: Κων/νος Μητσάκης
Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.