Υλικά για 6-8 μερίδες

250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
2/3 του φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 μεσαία κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
3 μεγάλες πράσινες πιπεριές, ξεσποριασμένες, κομμένες σε κύβους
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου (ψιλοκομμένες)
1 φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
3 φλιτζάνια ντομάτες, κομμένες και ξεφλουδισμένες, (κατά προτίμηση φρέσκιες)
Λίγο αλάτι και πιπέρι καγιέν
4-6 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί

Εκτέλεση:

1. Πλένετε και ξεδιαλέγετε τα μαυρομάτικα φασόλια. Τα βάζετε σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζετε σε δυνατή φωτιά. Τα σουρώνετε. Τα βάζετε πάλι στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό, αρκετό ώστε να καλυφθούν κατά 7 εκ. Τα βράζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ελαττώνετε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζετε για 25 λεπτά. Τα βγάζετε και τα σουρώνετε, κρατώντας 2 φλιτζάνια από το νερό στο οποίο έβρασαν.


2. Ενόσω σιγοβράζουν τα φασόλια, ζεσταίνετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε μεγάλο, βαρύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Ρίχνετε το κρασί. Μόλις σβήσει, βγάζετε το τηγάνι από την εστία. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C.


3. Ανακατεύετε τα φασόλια, τα μαγειρεμένα λαχανικά και τα υγρά τους, καθώς και τις ντομάτες σε πήλινη γάστρα με καπάκι. Προσθέτετε μπόλικο από το νερό των φασολιών ώστε τα όσπρια να καλυφθούν κατά 2 εκ. Ρίχνετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζετε το σκεύος και ψήνετε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, προσέχοντας όμως να μην διαλυθούν.

Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι καγιέν. Τα δοκιμάζετε και προσθέτετε ξίδι για να ισορροπήσετε τις γεύσεις. Τα βγάζετε από τον φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν και σερβίρετε.

*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Νταϊάνα Κόχυλα “Μεζές”, εκδόσεις Μίνωας.

Share

By moschos

This is me :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.